Предупредителен протокол за акт от 3000 лв. от кварталния озапти непокорния поп Ангел и вместо в яз. „Стойковци“ Богоявленският кръст бе осветен в стара пластмасова кофа

Предупредителен протокол със заплаха за акт в размер на 3000 лв. отказа вчера отец Ангел Боянов да хвърли Богоявленския кръст във водите на яз. „Стойковци“ до благоевградското с. Логодаж, каквото беше първоначалното му намерение. Кварталният на селото Св. Милев го открил предишната вечер в хранителен магазин на голяма верига и го накарал да се разпише, че няма да хвърля кръста. За чест на свещеника той не се отказа от подписа си и поне в тази му част ритуалът в благоевградското село бе провален.

Незапознати с този детайл от срещата на униформения и духовника около количките за пазаруване, около 50 жители на Логодаж и гости от други населени места се събраха на язовира, за да участват в Богоявленския ритуал. От тях с маски бяха само 2-ма, а 5-6 момчета се бяха разхвърляли по боксерки, за да са готови за спасяването на кръста. Без дума да обели, че на този Йордановден няма да има хвърляне на Богоявленската светиня във водите на „Стойковци“, отецът и съпругата му направиха водосвета и топнаха китката босилек в стара пластмасова кофа, позиционирана между чашите с недопито вино, с което логодажани се бяха подгрявали, докато го чакат. След дълго четене поп Ангел организира стандартния търг, на който вярващите наддават за икона и кръст, които остават в спечелилите ги до 13 февруари.

Непокорният отец, който доскоро допълваше свещеническата си заплата и с втора работа – като таксиметров шофьор, не пропусна да натрие носа на логодажани, че пуска за наддаване свои лични вещи, защото кръстът на църквата в Логодаж бил откраднат от тях. Подхвърлянето му, че в Зелен дол търгът за светините стигнал до 200 лв., не впечатли особено наддаващите. С къса стъпка от 20 лв. за иконата наддаваха само 2-ма и накрая срещу 100 лв. тя се озова в кметския наместник на с. Селище Валери Байрактарски.

Идеята на Байрактарски да се включи и в наддаването за кръста обаче бе посрещната с възмущение от възрастен мъж, за когото не било справедливо и тази светиня да напусне селото му. За да не се стигне до по-сериозна караница, концесионерът на язовира Венцислав Методиев обеща да го откупи за логодажани, брои 150 лв., след което го връчи на селския кмет Пламен Червенков.

По време на наддаването логодажани се държаха доста свойски със свещеника, предлагаха му овца вместо пари, питаха го къде всъщност ще отидат събраните от търга средства и се заливаха от смях при всеки витиеват отговор на остроумния поп Ангел. Затова фриволното им държание по никакъв начин не кореспондираше с възмущението, когато видяха попът и попадията да си събират кофата с босилека и да си тръгват, без да хвърлят кръст в язовира.

„Къде отиваш, бе, връщай тогава парите от наддаването“ и „Дай ни един кръст ние сами да си го хвърлим“, бяха най-добронамерените предложения на мъжете. Отецът обаче остана непреклонен. Видели, че гласът им остава глас в пустиня, разсъблечените младежи унило отидоха до язовира и след кратко съвещание помежду си дружно скочиха във водата, за да не се прибират сухи у дома. После се върнаха да си допият виното.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *