Предупреждават за валежи през нощта, в събота – по-хладно и ветровито

През нощта срещу събота северозападният вятър в цялата страна ще се усили и с него ще нахлува хладен въздух. Ще е предимно облачно, на места ще има валежи от дъжд, по-интензивни и със значителни количества в Северна България, особено в Предбалкана.

Синоптиците предупреждават, че в областите Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Шуменска, Бургаска, Ямболска и Сливенска през втората половина от нощта срещу събота ще има и валежи, придружени с гръмотевици, като се очаква количеството на изваляванията на места да достигне до 25-30 л/кв.м. Възможни са градушки.

В събота главно в източните и южни райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Жълт код за валежи е обявен за областите Смолянска, Кърджалийска и Хасковска, пише Дарик. Синоптиците предупреждават, че през деня в събота там се очакват валежи, придружени с гръмотевици. На места се очакват локални извалявания до 25-30 л/кв.м. Възможни са градушки.

В събота през деня ще е ветровито, но привечер северозападният вятър ще започне да отслабва. Жълт код за силен вятър е обявен за 19 области на страната за събота. Предупреждението е в сила за областите: Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Шуменска, Добричка, Варненска, Сливенска, Ямболска, Хасковска, Старозагорска, Пазарджишка и Пловдивска. В тези район ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек, който вечерта ще отслабне.

В събота ще е чувствително по-хладно, с преобладаващи максимални температури между 20 и 25 градуса.

Над Черноморието ще е предимно облачно, с превалявания от дъжд. Ще духа умерен и силен северозападен вятър и с него температурите ще се понижават. Максималните ще са между 20 и 23 градуса. Температурата на морската вода е 23-2 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще преобладава облачно време. Краткотрайни валежи ще има на места, главно в масивите от Източна България и Рило-Родопската област. В крайните южни райони валежите ще са по-интензивни. След обяд над Западна Стара планина облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура но височина 1200 метра ще е около 13, на 2000 метра – около 7 градуса.


В неделя ще бъде хладно, с променлива, в следобедните часове по-често значителна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали. Вятърът чувствително ще отслабне.

В понеделник вятърът ще се ориентира от изток. Ще има и слънчеви часове, повече сутринта и в източните райони. След обяд на места в Западна България ще превали и прегърми.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *