Президентът и премиерът в словесна престрелка

Поредна словесна престрелка се разрази между президент и премиер. Поводът – отказът на Радев да подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР. Борисов ще изчака решението за Младен Маринов и час след това ще внесе номинацията му за вътрешен министър, съобщава Нова тв. Ако това обаче не стане до четвъртък, депутатите ще гласуват другите две министерски назначения.

Управляващите очакват указ за освобождаването на Маринов, а президентът – съгласуване.

Съгласуването…  хайде, да не се обиди пък сега президентът, ще кажа – формално. Както от командващ ВВС искаш да станеш президент… Кой да те спре? Ние можехме да не го освободим тогава по тая логика.  Ако аз съм предложил и нов главен секретар в този документ, тогава съм в тотална грешка. Ние казваме само: „Моля, подпишете за този, за да може в четвъртък да стане министър, да спре политическата криза”. Трима министри чакат да бъдат освободени”, коментира министър-председателят.

Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи”, каза от своя страна държавният глава.

Равносметката – чакането продължава. Премиерът е категоричен, че докато президентът не подпише указа, номинацията на Младен Маринов няма да влезе за гласуване в парламента. Във вторник сутрин в „Здравей, България” заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче заяви, че в четвъртък ще има поне двама нови министри. А действията  на президента той определи, като провокация.

Президентската институция в лицето на президента на страната търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с НС. Това вече е стил на управление. Не е нормално президентът да търси тази провокация”, коментира Цветанов.

От Букурещ президентът отговори: „Изобщо не става въпрос за война между институциите, тук става въпрос за спазване на закона. Законът не се коментира, а се спазва. Изглежда за правителството е непосилна задачата да спазят закона и това не е първият случай”.

Според Цветанов Радев бил в изолация на геополитическата сцена.

Дай Боже всекиму такава изолация. А, когато хора разбират от всичко и коментират всичко – от недвижима собственост до външна политика, виждате резултатът какъв е”, отвърна Радев.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *