Презрелият банан лекува рак

Противно на очакванията бананът с кафява кора, който е на ръба да се развали, се оказва повече от полезен! Това се твърди в статия, публикувана в списаниeто „Фуд сайънс енд текнолоджикъл рисърч“.

В нея се посочва, че именно бананите, покрити с големи кафяви петна, помагат за укрепването на имунната система, а новото изследване открило, че консумацията тъкмо на такива банани помага дори и за преборването на рак. Според текста в изданието тайната на това мощно лековито въздействие се крие в способността на презрелите банани да активират в организма т.нар. фактор на туморната некроза. Става дума за вещество, отделяно от левкоцитите. То предизвиква процес, при който туморните клетки са селективно убивани.

Разковничето се крие в това, че бананите узряват по малко по-различен начин от повечето плодове. Известно е, че те се берат неузрели, докато кората им е още зелена, а процесът на зреене започва едва след като бананите са откъснати от палмата.

Едва тогава те започват да стават по-сладки и по-меки. Причината са аминокиселините в плода, които след откъсването се трансформират в етилов газ. Подобен е и процесът на зреене при авокадото. То например, узрява по-бързо, ако се държи в хартиен плик.

Какво се случва по време на зреенето?

По време на зреенето съдържанието на захар в банана нараства поразително бързо. Сигурно сте чували, че бананът е високоенергийна храна. Ако сте гладни и искате бързо да заситите глада, това е плодът, който ще свърши най-добра работа. Той съдържа захари, които лесно се усвояват от организма и бързо попадат в кръвта. Но да се върнем на захарта. Скокът в нейното съдържание при узряването на банана е драстичен – от 0% до 80%. Колкото повече са кафявите петна по кората на банана, толкова повече натурална захар съдържа той. В комбинация с изобилието на калий захарта прави банана най-ценна храна при силна физическа умора. Това е и причината спортистите да приемат именно банани. woman.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *