През 2018-а: Ще работим 132 дни, за да платим данъците си към държавата

През 2018 г. трябва да работим малко над 132 дни, за да си платим всички данъци към държавата. Това означава, че на 13 май ще настъпи денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си са изчислили експертите на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано, в ИПИ я наричат Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

Тази година българите ще изработват средно по около 289 млн. лева за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева. Това означава, че през текущата година ще са необходими малко над 132 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове.

Най-много дни през 2018 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *