Престъпна схема! Санданчанки попаднаха във ФБ измама на нигерийци, представящи се за богати и овдовели US лекари, с обещание да получи куфар с 4 млн. евро, камериерка „изгоря“ с 12 000 лв

Нигерийски мошеници, представящи се за американски лекари, мамят чрез Фейсбук санданчанки с обещания за брак и луксозен живот, разкри репортер на в. „Струма“. Извършителите използват първоначално фалшиви профили в социалната мрежа, чрез които търсят жертви – жени предимно на средна възраст, около и над 45-годишни. Мошениците се представят с фалшиви профилни снимки с американски имена, под които описват драматични обстоятелства от живота си и най-вече, че са овдовели. Така жертвата по-лесно се хваща в омагьосания кръг, защото й се създава измамна перспектива за връзка.

Репортер на „Струма“ научи за историите на две жени от Сандански, попаднали в капана на „лекарите“ от Нигерия. Едната жена е 50-годишна камериерка в хотел в курортния град, която олекнала с около 12 000 лв., след като измамникът успял да я накара да повярва в него. Тя попаднала в порочната схема чрез Фейсбук преди година.

Всичко започнало с покана за приятелство от симпатичен мъж с американски имена, представящ се за овдовял лекар хирург, който уж е на мисия на ООН в Либия.

След чат в месинджър, продължил около месец, той описвал, че се чувства самотен, тъй като е загубил съпругата си в автомобилна катастрофа. Бил самотен баща на две деца и т.н. Написал още, че е награден от властите в Либия с огромна сума пари – милиони евро, след като разкрили бункер на Кадафи, пълен със злато, и го предали на властите. С тези пари обаче той не можел да разполага свободно, докато не му изтече договорът или не излезе в пенсия. Тъй като сумата е огромна и не може да я прекара през граница в брой, той предложил на санданчанката да й ги изпрати по куриерска фирма, а впоследствие да ги харчат заедно.

Жертвата захапала „куката”, мъжът обаче на по-късен етап във „връзката“ им изпратил имейл с уговорка на него камериерката да си изпрати имената и други лични данни, за да може фирмата да започне да оправя документите по пренасяне на голямата сума пари. Пачките съответно се намирали в куфар, който се отваря с код, той щял да й бъде предоставен при получаване на пратката. Отговорът от имейла не закъснява, след няколко часа „охранителната фирма“ уверява, че ще започне да подготвя пратката, но вмъква и „дребна” подробност, че за целта са необходими 5000 евро.

При перспективата да получи куфар с милиони евро, санданчанката тегли заем от 5000 евро,

който възнамерява бързо да погаси броени дни след като получи куфара. Влюбена и заблудена от омайните писания и обещанията на „лекаря“, който се заклел, че ще я обгрижва, докато смъртта ги раздели, тя праща пари на посочена банкова сметка от „охранителната фирма”, за която се упоменава, че е със седалище в Турция.

Веднага след като преведе сумата, фирмата моли най-учтиво да им се изпрати снимка на имейла от квитанцията по превода, за да започнат да приготвят пратката. Изпълнявайки всичко, жената изпраща крупната сума с наивната надежда, че „докторът“ ще може по-скоро да се измъкне от мисията и да дойде при нея в България, за да прекарат старините си заедно. Междувременно той пояснил, че децата му са непълнолетни, в пансион, а икономка се грижи за неговия имот, но когато напусне Либия, ще си купят собствена къща където пожелаят и ще заживеят щастливо като в приказките.

През цялото време обаче той не се осмелил да се покаже на видеочат, лъжейки я постоянно, че интернет връзката е много слаба в Либия.

След като минало доста време, а парите така и не пристигнали на адреса на жената в Сандански, мъжът успява отново да я заблуди, вкарвайки я в нова схема за получаване на още пари. От секюрити фирмата й казали, че има проблем с митницата, където искат да видят какво се пренася в куфара. Огромната сума от 20 милиона евро се налагало да бъде прикрита. Затова тя трябвало да им предаде нови 1000 евро, за да подкупят митничарите. Тъй като вече била изпратила 5000 евро и от страх да не ги загуби, жената решава в отчаянието си  да тегли бърз кредит, на който лихвите са солидни, само и само всичко да приключи успешно.

Междувременно ежедневните разговори с „любимия“ не спират, той я убеждава колко много я обича и всяка минута за него в Либия носи риск да бъде убит. Затова той иска тя да прати час по-скоро парите, за да прекрати договора си.

След като и след последния превод на още 2000 лв. камериерката не получава милионите в куфар, най-накрая „загряла“, че е станала жертва на измамници.

Подала е жалба в полицията в Сандански, но и до днес разкритие няма. Полицаите единствено я уверили, че групата измамници с тази схема са от Нигерия и Гана и действат в цял свят.

Тъкмо заглъхнал този случай в Сандански, преди дни друга, току-що пенсионирана дама попадна в схемата на Marcus Bryan Reynold, който също се представя за овдовял неврохирург от Чикаго, който загубил съпругата си в автомобилна катастрофа. И той имал двама синове на 14 и 16 г., които са единствените близки в живота му след смъртта на съпругата му. Децата са в интернат, а през ваканциите, когато са вкъщи, ги посреща икономката на голямата им къща. Маркус се представя за 59-годишен. Близките му го изоставили, тъй като съпругата му била рускиня и затова не одобрили брака му. Така Маркус започнал да „рекламира“ биографията си на 65-годишната пенсионерка от Сандански, която е вдовица.

Ето и разказа от първо лице на потърпевшата жена, на която спестяваме умишлено имената:

„Най-случайно получих покана за приятелство от симпатичен мъж с американски имена, когото добавих в приятелите си във Фейсбук. Той започна да ми пише на развален български, обясни ми да не се притеснявам, защото ползва преводач. Разговорът ни започна съвсем нормално, Маркус ми разказа, че от 10 месеца е в Сомалия на мисия на ООН. Живее във военна база, където ежедневно пред очите му умират десетки хора.

Пишеше ми колко самотен се чувства и страшно ме харесал на снимката. Естествено, мен това не ме впечатли първоначално. Нещата обаче бързо прераснаха в любов от негова страна. Започна да ме уверява колко много ме обича, имал чувството, че цял живот ме познава, както и че винаги е търсил тази любов. Сигурен бил, че ще бъда като биологична майка на двамата му синове. Не спираше да ми повтаря, че иска час по-скоро да бъдем заедно – едно голямо и щастливо семейство, тъй като и аз имам две деца. Че ще дойде в България да купи къща, в която да живеем, че животът му всеки ден там е в опасност…

Около 5 дни разговорът ни беше само за искрена любов, доверие и разбирателство, тъй като той имал много пари, с които да живеем всички охолно и спокойно.

Разбира се, помислих си как пък този точно мен избра, но самотата ме накара постепенно да се доверя, че може би ми случва нещо хубаво в живота. Започнах да се доверявам на приказките му. Докато на петия ден вечерта разговорът ни продължи до 2 ч. през нощта, без да подозирам какво ще последва. Така той буквално ме порази, като ми написа, че иска да ми изпрати куфар с код, в който има 200 млн. евро. Парите му били толкова много, защото на мисията трябвало да депозира всичките си спестявания до момента, но не може да разполага с тях свободно заради контрола, който им налагали там, и заради настоящата обстановка в Сомалия.

Аз като прочетох, не можах да спя цяла нощ от вълнение и притеснение как мога съхраня такава огромна сума пари, които той ми доверява. Аз, разбира се, хванала се на въдицата, повярвах във всичко това, което той ми обещаваше. Забравих обаче да упомена, че още в първия чат той ме помоли да не пишем в месинджър, за да не го засекат в базата, а да продължим разговора в друго чат приложение, което си е инсталирано в мобилните телефони – Hangouts, за по-голяма безопасност.

Обясняваше ми, че при него идват пациенти, на които прави умствена оценка, че в 22 часа заключва базата, че всяка неделя ходи на църква и няколко пъти посещава фитнес. Пращаше ми снимки, но на видеочат не се пускаше заради това, че бил много слаб интернетът.

Непрекъснато ми обясняваше колко рисковано живее заради това, че бунтовниците непрекъснато атакували селата на Сомалия, убиват хора, изгарят къщи, и много се страхувал да не се случи нещо с него, затова иска час по-скоро да бъдем заедно.

Приех да ми изпрати куфара с парите му и други ценности, без да подозирам каква е целта му. Каза ми, че ще трябва да платя някаква такса само по обработване на пратката с парите. На шестия ден аз споделих с дъщеря ми какво ми е писал Маркус вечерта за получаването на голямата сума пари. Тя непрекъснато беше запозната с нашата комуникация с него и след като й казах, че той ще ми изпрати сейфа със спестяванията си, веднага ми каза да спра да пиша, че това е някаква измама и ще поеме чата тя, за да разкрие схемата му. Така тя започна да пише с него, без той да подозира, разбира се. Пусна запитване с имейл, изпратен от него до въпросната секюрити фирма, откъдето след няколко часа й пратиха списък с разходите по получаването и какво включва доставката. Списъкът включваше получаване на документи, мастер карта, сума в парични средства, код за сигурност. В замяна обаче да преведа сумата от 5500 евро – за поща 600 евро, застраховка 1300 евро, транзитна такса 1000 евро, други такси 2600 евро. След като получат парите, с имейл Rapid Security Services ще ме уведомят кога точно ще получа всичко, както и да им изпратя разписка за плащането, след като го осъществя.

Дъщерята, разбира се, предпазливо го излъга, че има заем към банка, където трябва да внесе 500 лв., и поиска той да й изпрати пари, за да го погаси и да вземе уж нов,

с който да плати доставката. Тогава той започна да пише тя да потърси от някой приятел, че като получи куфара, до няколко дни ще ги върне от тях. Дъщеря ми обаче го увещаваше, че няма от кого да търси и той като богат човек може да й помогне. Предложи му да накара икономката да изпрати 250 евро. Той обаче ядосано всеки път отговаряше, че парите му са заключени в куфара и вече трети месец не е плащал на икономката заради тежката ситуация в Сомалия. Започна да разпитва дали имам братя и сестри, които да ми помогнат с пари, но аз излъгах ,че нямам. Така той търсеше начини как да ме накара да взема заем, а дъщеря ми обръщаше нещата той да прати пари. И разговорът от мили думи на възрастни хора няколко дни се въртеше единствено и само как да набавя пари, за да изпратя въпросните 5500 евро на фирмата.

Така наистина видях как за миг може човек да се подхлъзне в стремежа си за по-хубав живот и да стане поредната наивна жертва на измамници. Така в уверение на това, че нямам толкова налични пари, „Маркус“ тихомълком се прости с „жената на живота си“ и се потопи в необятното интернет пространство точно толкова внезапно, колкото се появи.

Затова разказвам историята си, защото искам чрез страниците на в. „Струма“ да предпазим други жени да не станат жертва на измама. Нека бъдат внимателни в подбора на хората, с които общуват в мрежата. Да не се доверяват никому, особено щом стане въпрос да изпратиш пари на човек, когото дори не си видял на камера.

Репортер на „Струма“ се свърза в полицията, за да попита дали има подадени жалби от потърпевши. Увериха ни, че последно са постъпвали преди 2-3 години, но самата схема работи от около 20 години.

Разкриването на този тип измамници е трудно, тъй като менят непрекъснато IP адресите си. В схемата участват група измамници, най-често от Нигерия, които получават от наивни жени десетки хиляди долари месечно.

МАРИЯ ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *