Приток на туристи от Беларус и Русия у нас

Докато по Северното Черноморие започнаха да затварят хотели заради липсата на туристи, на юг мислят за удължаване на туристическия сезон. Седмица след отварянето на пазара и премахването на задължителната 14-дневна карантина, България прие първите 200 туристи от Беларус.

На 1 септември беше премахната задължителната карантина и задължителният PCR тест за влизащите у нас граждани на Беларус. Това даде възможност туристическият бранш да вземе глътка въздух в края на сезона. „Защото началото наистина беше ужасно, аз бях загубил всякакви надежди за Беларус. Благодарение на общите усилия обаче най-вече на нашето министерство на туризма, това се случи”, коментира Тодор Камарашев, който е туроператор.

С полет от Минск в Бургас кацнаха първите 190 туристи. Те ще отседнат в хотели в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и в Созопол. Гостите разказват, че с нетърпение очаквали България да отвори границите си.

„Ние никъде не можеше да летим от март досега. Много сме щастливи, че България отвори границата си, за да можем да си починем, защото при нас вече е хладно”, казва Елена.

„Аз съм в България за първи път. Мой много добър приятел ми каза, че тук е чудесно за почивка”, коментира Евгений.

Гражданите на Беларус са спокойни, че хотелите у нас прилагат достатъчно сигурни условия за почивка

„Аз мисля, че България е надеждна страна”, казва Елена.

Заради това и туроператорът очаква до края на септември в Бургас да пристигнат още четири самолета от Минск. Така, докато на север затварят хотели, на юг туристическият сезон ще се удължи поне до началото на октомври. Това щяло да компенсира поне малко огромните загуби заради коронавируса.

„Защото колкото и да посрещаме хора от Беларус и Украйна, спадът в нашата фирма ще е горе долу 90%. Ние средно сме посрещали по 60 хиляди туристи на сезон, тази година не знам дали ще посрещнем и 6”, посочва Тодор Камарашев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *