ПРИ КРЕХЪК КВОРУМ СЛЕД НАПУСКАНЕТО НА 11 СЪВЕТНИЦИ! ОбС – Дупница гласува маломерни паралелки в 4 училища, дофинансира ги с 20 000 лв.

След едночасово политическо говорене общинските съветници в Дупница гласуваха да има маломерни паралелки във всички селски училища в общината. Докато течеше дебатът, от заседателната зала се изнизаха 11 общински съветници, останаха само 19 и замалко да се наруши кворумът при гласуването на важната тема за образованието.

Кметът Методи Чимев си призна: „На съвестта ми лежат три закрити училища в общината – в селата Бистрица, Джерман и Червен брег, но вината не е само на общината, а и на родителите“.

Директорите на училищата в селата Яхиново, Крайници и Самораново са поискали чрез кмета общинските съветници да гласуват маломерни паралелки в тези училища, като ги дофинансират.

Съветникът от ОДБ-ЕНП Костадин Костадинов обяви пред колегите си: „В образоването в общината цари хаос. Директори водят зловещи битки помежду си за ученици, вместо цивилизовано да се борят за всяко едно дете. Общината отпуска 20 000 лв. за дофинансиране на маломерните паралелки, но дали е редно това? По този начин изкуствено се поддържат селските училища. Никой от тук присъстващите няма смелостта да стане и да каже да се затворят училищата по селата”, каза Костадинов.

Кметът Чимев благодари на останалите в залата 19 съветници и заяви: „Когато идва министърът на образоването, трябваше да се поставят тези въпроси за маломерни паралелки и други проблеми в образованието. Че има единоборство между училищата, има, но това ще продължи, докато държавата дава пари за всеки ученик. На откриването на учебната година бях в с. Яхиново и какво ми направи впечатление. В детската градина са били 40-50 деца, а в училището няма. Родителите им са ги записали в градски училища вместо в местното. На селски събрания родителите обещаваха да запишат децата си в първи клас в местното училище, но есента ги пратиха в Дупница. Така беше и в с. Бистрица. Тогавашният кмет Васил Бански обиколи цялото село да увещава, въпреки обещанията в първи клас се записаха само три деца, останалите ги записаха в Дупница.За маломерните паралелки по селата вина имат и родителите, не само общината. Преди да затворим училището в Джерман, децата се извозваха от селото в Дупница на училище. С микробус пък се извозваха деца от една от ромските махали в с. Джерман. Няма разбирателство между директорите“, категоричен е М. Чимев.

В крайна сметка бяха гласувани маломерни паралелки в селата Яхиново, Крайници и Самораново. Маломерна паралелка беше гласувана и в ПГ „Хр. Ботев“, където не достигат 2-ма ученици в 10 клас в паралелката „Стопански мениджмънт“. Директорката Геновева Ризова не иска финансова помощ от общината. Общо 49 деца не достигат да са пълни паралелките в селските училища в Дупница.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *