Провежда се международно преброяване на белия щъркел в над 5000 населени места у нас

Международно преброяване на белия щъркел се провежда тази година, през месеците юни и юли в България, в общо над 5000 населени места. Това е мащабно природозащитно събитие, което по традиция се случва на всеки 10 години в над 40 страни по света. През 2024 година е осмото поред. Координиращата организация на събитието е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

В преброяването се включват и доброволци, като целта е да бъдат обиколени всички щъркелови гнезда за описване на възрастните птици и техните малки. Ще бъде събрана информация и за: местонахождението на гнездата; незаети гнезда и застрашени такива, които в последствие ще бъдат обезопасени с финансовата подкрепа на заинтересованите институции. Освен установяването на бройката на птиците, цел на преброяването е и идентифициране на заплахи за вида. Констатирани дотук през годините са индустриализацията, монокултурността и химизацията в селското стопанство, изчезването на влажните зони, където щъркелът най-често намира прехраната си, опасните електрически стълбове. Щъркелът е една от птиците, които живеят най-близо до хората и е чувствителен индикатор за състоянието на околната среда.

В Европа се намира основния гнездови ареал на белия щъркел. А през територията на България — над Странджа и по бреговата ивица на Черно море, преминава един от главните маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка – Via Pontica. От средата на месец август до средата на месец септември по него се наблюдава преминаването на над 80% от популацията на белия щъркел в Европа.

Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г. по инициатива на Германия, а страната ни се включва през 70-те години на миналия век.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *