Проговори А. Войнова, жената, която се хвърли да спасява горящото 6-г. момченце в Дупница: Докато съпругът ми го гасеше, хукнах към магазина за кисело мляко, започнах да го мажа…

Нови подробности изплуваха около мистерията с шестгодишното момче, което миналия ден горя като факла пред магазин „Лидъл” в Дупница. Ани Войнова и съпругът й Габриел първи се хвърлили да гасят обвитото в пламъци дете. Репортер на „Струма“ откри на работното й място в кредитна институция Ани, която разказа за преживения ужас:

„Със съпруга ми Габриел бяхме тръгнали на пазар в „Лидъл”, когато пред нас изскочи обхванатият от пламъци по гърба Валери. В първия момент се паникьосах, но съпругът ми запази хладнокръвие, свали якето от гърба си, загърна плътно горящото дете и угаси пламъка. Гореше анцугът, в който беше облечено момчето. Докато съпругът ми го гасеше, аз изтичах и взех кофичка кисело мляко от магазина, излязоха всички, за да помагат, а охраната се обади на тел. 112. Аз и една жена съблякохме дрехите на детето и започнах да го мажа с кисело мляко по гърба. Кожата му беше изгоряла, детето пищеше и тичаше към входа на магазина, беше почти онемяло от болка и ужас. Едва обясни, че баща му е в магазина. Служители започнаха да го издирват по микрофона, за да излезе на паркинга, но се оказа, че бащата е глухоням и изобщо не е чул, че го търсят спешно. Влязохме с детето вътре в магазина и то го посочи. Бащата беше напазарувал в две чанти, занесе ги до колата и едва тогава се върна, за да разбере какво става с детето му.

През това време пристигнаха линейка на Спешна помощ и полиция. Полицаи ме разпитаха как е станало запалването, но аз видях само горящото дете, което пищеше и търсеше баща си. Впоследствие разбрах, че момчето е закарано в „Пирогов”. Още не мога да се отърся от гледката, която видях. Дано детето оздравее по-бързо“, разказа Ани Войнова.

От тел. 112 са сигнализирали в общината, че дете е малтретирано и е запалено пред магазин „Лидъл”. Зам. кметът по социалните дейности Крум Милев заедно с полицаи са изгледали записи от видеокамерите на магазина. Ето какво е видял Милев:

„На видеокамерите се виждаше, че детето е оставено само в лек автомобил, най-вероятно, докато бащата е пазарувал, то си е играло със запалка или кибрит, и без да иска, се е подпалило. На видеото се вижда как детето, обхванато от огъня, излиза от колата и тича към магазина. Една жена го посипваше с кисело мляко. Няма никакво насилие върху детето, просто така са се стекли обстоятелствата“.

Зам. кметът е алармирал отдел „Закрила на детето“ към Агенцията за социално подпомагане, за да проверят случая, оказало се, че детето живее в семейство на глухонями родители, но е било обгрижвано добре.

Състоянието на детето е нормализирано, но лечението му ще трае дълго, може да се наложи и операция, съобщиха лекари от Спешен център – Дупница, поинтересували се от колеги в „Пирогов” за малкия пациент.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *