Проговори хотелиерът от Плевен, приютил терориста от Нова Зеландия

Екип на NOVA тръгна по следите на Брентън Тарант у нас. Мъжът, който е отговорен за смъртта на 49 души при атаки в две джамии в Нова Зеландия, е бил в България през ноември 2018 г., но не като терорист, а като турист. Визитата му започва от летище София, където на 9 ноември каца с полет от Дубай и наема кола. В България Тарант обикаля исторически обекти.

Само пред NOVA се съгласи да говори хотелиер, при когото мъжът е отседнал при обиколката си в района на Плевен.

„Отворих му паспорта. Освен името му, имаше и някаква виза от Пакистан, горе пишеше ислям”, казва Йордан Качармазов, собственик на къща за гости.

Така той запомнил госта си Брентън Тарант. Настанил се в къщата му на 10 ноември 2018 г. „Беше малко студен и резервиран. Човекът си е от Австралия и понеже не съм имал човек от Австралия ми беше интересен да го видя какъв е. Беше нормален човек, като всеки”, казва още Йордан.

Тарант отседнал в къщата за гости за една нощ. Платил през интернет приложение. „Срещнахме се тук, обясних му къде е, какви са помещенията. С една чанта го посрещнах и с една чанта си замина”, казва още Качармазов.

До Плевен Тарант стига с кола, която наема от фирма на летището в столицата. По информация на служител на фирмата за отдаване на автомобили австралиецът платил за използване на превозното средство за около седмица.

Службите са категорични, че място за притеснение няма. „Посещавал е исторически обекти. Пак казвам – няма никакви данни за извършване на дейност, свързана с тероризъм на територията на страната ни”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

У нас, освен София и Плевен, Тарант посетил и Габрово, Велико Търново, Казанлък, Пловдив, Асеновград, Бачково, Банско, Благоевград, Перник.

„Няма данни да се е срещал с някого. Сега се проверяват местата, където е преспивал. Продължава работата, все пак е бил една седмица, да може да проверим дали се в срещал с български или с чужди граждани на територията на страната”, каза още Иванов.

Сигурно е, че освен в Плевен, австралиецът е пренощувал и в София. Преди да отлети за Букурещ Брентън Тарант, отсяда в столичен хотел, който се намира на метри от сградата на ГДБОП. Какво е правил в румънската столица все още не е ясно. Но оттам отново наема кола и заминава за Унгария.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *