Прокуратурата влезе в казуса „Пирин”

Главният прокурор Сотир Цацаров официално е изпратил на премиера Бойко Борисов предложение за действия на правителството по отношение на концесията на „Юлен” в Национален парк „Пирин”. Разширяването на ски зоната и опасенията от масова сеч вече няколко месеца вдигат граждани на протест.

От официалната информация става ясно, че на 26 февруари т.г. „Зелените” са подали сигнал във Върховната касационна прокуратура с твърдения за извършени престъпления във връзка с концесията и неправомерна държавна помощ за „Юлен”, като по разпореждане на Цацаров се извършва лична проверка от прокурор.

От държавното обвинение правят обстоен преглед на действията на държавата по линия на концесията от 2001 г. досега. Припомня се геодезическото замерване от 2010 г., което установява, че „Юлен” използват 164,78 ха при разрешени 99,55 ха.

Отделено е внимание и на одитния доклад на Сметната палата за периода 2009 г. – 2011 г. Според него до 2009 г. в екоминистерството не е имало условия за адекватен контрол, а самият концесионен договор има големи празноти по отношение на концесионното възнаграждение, банковата гаранция, опазването на околната среда и неустойките.

Прокуратурата разглежда целия път на предложените в резултат промени в договора, които така и не са станали факт до настоящия момент – като междувременно са били отменени някои от нормативните актове, на които той се базира, пише БиТиВи. Даже в началото на март т.г. от „Юлен” са предложили да дискутират противоречията по договора с МОСВ, но от ведомството не са процедирали по това предложение.

Именно затова Сотир Цацаров предлага незабавно да се предприемат действия за изменение и допълнение на концесионния договор, както и привеждането на използваната от концесионера площ с тази, за която е подписано.

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с проверки на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор.

Продължава работата на прокуратурата отношение на твърденията за нарушение на Закона за държавните помощи на база на договори със сдружението „Българска федерация по ски“ и дружеството „Български ски пул“ ЕООД. Това е възложено на Софийската градска прокуратура.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Иван

    Не хвърляйте вината върху Юлен. Все пак държавата е страна по договора и е трябвало също да следи до колко е точен. Самите Юлен са искали да се актуализира договора, така че да ми говорят зелените за корупция тука.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *