Промени в приема за висшите училища

Нови условия за прием във висшите училища ще има за учениците, които догодина ще са 10-ти клас и ще кандидатстват през 2022 г. Те ще са първите, които ще получат удостоверение след завършен 10-и клас. В него ще фигурират всички окончателни оценки от курса на обучение – 8-ми, 9-и, 10-и кла, съобщава Нова телевизия. От министерството обещаха за кандидатстване в университет да се взимат предвид и тези оценки.

Настоящите деветокласници са първите, които ще имат изпити през две години. В края на 10-и клас ще имат два задължителни – по математика и по български език, и два по желание – по чужд език и информационни технологии. С оценките от изпитите училището си ще сменят само учениците от обединените училища, които са до 10-и клас.

В петък просветният министър обяви, че университетите свиват приема на студенти. Догодина висшите училища ще обявят с 2700 места по-малко до малко над 43 000. В тази бройка са включени както местата за първокурсници, така и за тези за магистратура и докторантура. 

Държавата затяга контрола върху приема в направления, от които пазарът няма нужда. Така в осем специалности в 10 университета през следващата година няма да има места за нови студенти. Сред тях са „Политически науки” във Великотърновския университет и „Социални дейности” в Медицинския университет в Плевен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *