Промени в статута на Кюстендил като курортен град вдигат данъците в общината

Работна група се събира за трети път, за да актуализира данъците в община Кюстендил. Целта е привеждането на общинската наредба с гласуваното от Народното събрание изменение в Закона за местните данъци и такси.

„Предвидени са нови разпределения специално на МПС данъка, разделението е на пет групи. Има определени коефициенти, съобразно които трябва да се определи размерът на данъка за община Кюстендил. Ние сме длъжни да приведем наредбата. От значение при определяне размера на този вид данък са и мощността на автомобила, дали притежава Евро 4, 5, 6, колкото по-нов е автомобилът и годината на производство, толкова по-малък е коефициентът. Всичко е въпрос на изчисления. Няма отлагане, досега чакахме, законът излезе в „Държавен вестник”, преди това изчаквахме, защото имаше вето от президента. Ще има и промяна на данъка върху недвижимите имоти. На база решение на МС, с което Кюстендил е обявен за курортен град, ще има увеличение за имотите, които не се използват целогодишно от техните собственици. Данъкът ще се оскъпи на собственици с повече от едно жилище”, обявиха финансисти.
„Неминуемо ще има увеличение на данъците съгласно новите законови разпоредби, но ще се постараем да бъде минимално, за да не бъдат ощетени гражданите”, обясниха от общинската управа.

Предложенията за новия размер трябва да бъдат готови до края на годината.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *