Промяна в цвета на бенката издава меланом

Обикновената бенка е образувание на кожата, което се появява при струпване на пигментните клетки – меланоцити. При повечето възрастни броят на обикновените бенки е между 10 и 40 по цялата кожа, като преобладават повече на откритите части на тялото.
Въпреки, че не са ракови образувания при хората, които имат повече от 50 обикновени бенки има риск от развитие на меланом. По принцип бенките рядко се развиват в рак. Всяка промяна в бенката би следвало да провокира преглед при специалист дерматолог – онколог.
Промяната може да засяга цвета, размера, особено когато разрастването е неравномерно, формата, структурата или релефа. Показатели са също появата на люспи, изсъхване на образуванието, втвърдяването му или кървене, поява на сърбеж, пише „Телеграф“.
Онколозите смятат, че бенките могат да се превърнат в злокачествени тумори. Един от видовете рак на кожата, в които се израждат бенките, се нарича меланома. Затова към тях трябва да се отнасяме много внимателно и в никой случай да не ги чоплим и да не ги излагаме на преки слънчеви лъчи.
При появата на бенки освен, че веднага трябва да бъдат изследвани, необходимо е още да се избягва прекомерното излагане на слънце, особено в часовете между 10 и 15 ч., когато UV лъчите са най-силни. Препоръчително е да се носи подходящо, предпазващо от слънцето облекло, шапка и слънчеви очила с UV филтър. Използването на предпазни кремове и лосиони със слънцезащитен фактор 15 и по-голям винаги, когато сте навън за по-продължително време. От изключителна важност е да бъдат избягвани ултравиолетовите лампи и солариумите.
Редовното самоизследване за наличие и промяна в броя, размера, цвета и формата на пигментираните участъци е препоръчително за здравето на вашата кожа. При наличие на тревожни белези се консултирайте веднага с лекар.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *