ПРОТЕСТЕН ВОТ! Струмяни обяви бойкот на Водната асоциация, отказа да упълномощи представител за общото събрание, спира да плаща и членски внос

Община Струмяни обяви бойкот на Асоциацията по ВиК /АВИК/ в Благоевград и за пръв път от създаването й отказа да даде мандат на свой представител за участие в извънредно заседание на общото събрание на Асоциацията на 10.08.2021 година.

С 0 гласа „за“, 3-ма „против“ и 8 „въздържал се“ съветниците с рядко единодушие решиха, че спират да посещават събранията на Асоциацията и да плащат членския си внос в нея, след като тя не желае да ги освободи от членство.

Припомняме, че този февруари нито Струмяни, нито другият кандидат за напускане – Петрич, успяха да съберат нужното „пълно мнозинство“, както е записано в разпоредбата на чл. 198 в, ал. 9 от Закона за водите, за да излязат от АВИК.

Специално Струмяни се опитва да се откачи от въпросната наложена от държавата структура още от 26 юли 2019 г., когато съветниците гласуваха напускането и започнаха да правят консултации как това може да стане. Оказа се, че е невъзможно да го направят на извънредно общо събрание, защото притежават само 1,35% право на глас, а за свикването на такова са им нужни 10%. Освен това бившият екоминистър Нено Димов си призна в писмо до малката община, че дори и тя да успее да привлече някой друг член на Асоциацията, за да осигури 10-те процента, то държавата ще упълномощи основния акционер в лицето на областния управител на Благоевград да гласува „за запазване на държавните интереси“, тоест с „против“.

Впоследствие стана ясно, че напускането е невъзможно и на редовно общо събрание заради изискването за „пълно мнозинство“ при гласуването, където определящ е гласът на държавата.

Така идеята на община Струмяни да създаде собствен оператор под името „ВиК Струмяни 2019“ ЕООД с цел „експлоатационна дейност на водоснабдителни и канализационни системи; пречистване на водите, проучване, проектиране, изграждане,
стопанисване, ремонт и поддържане, експлоатация и управление на водоснабдителни и канализационни системи, съоръжения и конструкция, и модернизация на същите, ново ВиК строителство и др. подобни, както и
предоставяне на ВиК услуги на потребителите на община Струмяни, в това число задоволяване нуждите на населението с питейна вода; инженерингови услуги, строителство и търговска дейност в страната и в чужбина и друга незабранена от закона дейност“, от 2 г. е на трупчета. Дружеството, което трябваше да бъде учредено с уставен капитал от 1000 лв., дори си бе избрало за управител Пламен Благоев Янков, който да го управлява през първите 3 месеца от създаването му. При това положение към момента водоснабдяването на Струмяни продължава да се извършва от „ВиК Стримон“ ООД, въпреки че общината влезе автоматично в учредената Асоциация по ВиК – Благоевград, която има само един оператор – ВиК – Благоевград. Тоест парите се събират от „Стримон“, а общината плаща членски внос в Асоциацията.

Междувременно през последните години цената на питейната вода в общината се увеличи многократно, което стана причина хората от Струмяни на няколко пъти да правят многолюдни митинги и да плашат, че ще спрат да плащат. Полза няма и от членството им в асоциацията, защото заради отказа на община Кресна да влезе в нея тя не успя да привлече и лев европейско финансиране за подмяна на остарялата водопроводна мрежа.

От събота общината пък е на воден режим, който е без крайна дата – до нормализиране на постъпващото във водоснабдителните системи водно количество. Селата Струмяни, Микрево и Драката ще са на сухо от петък до неделя между 14.00 и 18.00 часа и от 22.30 до 06.30 часа, в с. Раздол пък вода няма да има по цели нощи в последните 3 дни от седмицата.

На предстоящото августовско извънредно събрание на АВИК ще трябва да бъде приет бизнес планът на ВиК ЕООД  – Благоевград и проект на договора за доставка на питейна вода между „Увекс“ ЕООД – Сандански и ВиК – Благоевград.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *