Протест на животновъди затвори Подбалканското шосе

Протест затвори Подбалканския път край Калофер. Организаторите са от сдружение „Калоферски животновъди“. Причината е забраната да ползват високопланинските пасища, защото влизат в природен парк „Централен Балкан“, съобщава Нова телевизия.

Основното искане на протестиращите е да имат достъп до всички онези пасища, които са ползвали през последните 400 години, а от последните 20 нямат никакъв достъп до тях и още повече постоянно се налагат глоби върху животновъдите и стопаните, чиито животни са високо в планината.

Никакъв към този момент диалог не може да реши този проблем и това е причината за този протест, който се осъществява към този момент. Възрастни, малки деца, хора, които са пряко зависими от този бизнес протестираха.

„В рамките на 20 години вследствие на неангажираността на институциите, пасищата ги загубихме, а 90 процента са само храсти. Животните не могат да пашуват в Балкана и влизат в забранените зони в резерватните части. Проблемите са много и искаме Калоферският Балкан да си стане пак Калоферски, защото преди 400 години е бил такъв. Сега от 20 години някой решава, че го прави национален и ни го взима. Ние не сме съгласни с това“, каза един от протестиращите.

Животновъди блокираха пътя София – Бургас до Калофер. Блокадата ще продължи до 12 часа.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *