Проучване: Яденето на чипс развива депресия

Ново проучване показва, че яденето на чипс и други пържени храни води до по-голям риск от развиване на тревожност и депресия.

Изследването на университета Zhejiang в Китай анализира навиците на 140 000 души във Великобритания. Трябвало е те да попълват въпросници, в които отговарят какво точно са хапвали в последните 24 часа.

Групата хора е следена цели 11 години.

Установено е, че за тези, които са поемали поне една порция пържена храна, е с 12% по-вероятно да изпитват тревожност, в сравнение с тези, които не са.

Експертите смятат, че акриламидът – химическо съединение, което се получава, когато картофите се пекат или пържат на високи температури – е свързан с възпаление на мозъка.

„Основното меню скоро бе свързано с риска от развитие на депресия и тревожност. Западното меню от пържени или обработени храни, рафинирани зърнени храни, сладки продукти и бира се асоциира с по-висок риск от депресия и тревожност. Обикновено, пържените храни са главна част от основното западно меню, и консумацията на пържени храни се увеличава в световен план, особено по време на нашествието на коронавируса“, казват експертите, предават от „Female First“.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *