Професор обясни колко опасна е смяната на часа за сърцето

За пореден път преминахме на зимно часово време. С час напред или назад – как се отразява тази промяна на сърцето ни? Отговорът на този и още много въпроси даде кардиологът професор д-р Иво Петров в ефира на „Събуди се“.

Той беше категоричен, че всяка голяма промяна е стрес за организма, но връщането на стрелките назад създава повече комфорт в сравнение с местенето им напред. Според кардиолога промяната към лятно часове време е по-неблагоприятна.

„Проучванията показват, че именно понеделник и вторник след промяната на времето са най-критични. Тогава има най-голям шанс за сърдечни атаки, депресия“, добави проф. Петров.

Той сподели, че е привърженик на постоянното часово време. По негови думи смяната на времето  е въведена в миналото от икономическа гледна точка, която не е актуална в момента. Въпреки това нямаме друг избор освен да се адаптираме. Сутрешната гимнастика и разходките сред природата биха спомогнали за по-бърза адаптация, каза още Петров.

„Шумът е един от съществените рискови фактори, който увеличава стреса и депресията. В миналото той се е използвал за оръжие“, добави Петров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *