Традиционните за българската трапеза туршии и зимнина са не само много вкусни, но и изключително полезни за повишаване устойчивостта на организма срещу болестотворните агенти на външната среда, сред които е и Ковид-19, категорична е проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.
Тя уточни, че това е така, защото използваните за приготвянето на зимнината плодове и зеленчуци са расли и зрели по нашите климато-географски ширини, което ги прави много подходящи за нашето здраве.
„Туршиите и киселото зеле например са полезни, защото са съхранили в максимална степен хранителните си свойства, качества и състав. Ферментацията при тяхното консервиране е млечно-кисела, която продължава да произвежда полезни съставки. Тези млечно-кисели бактерии са много полезни за липидната обмяна, намаляват лошия холестерол, който произвежда черният ни дроб. На второ място, те продължават да произвеждат витамин С, който е имуномодулатор, имуностимулатор, потиска възпаленията и развитието на вирусите в организма на човека“, коментира още проф. Байкова.