Проф. Рачев: Очакват ни поне десет ужасно горещи дни, започва ударно затопляне

„Чака ни топло, следобедите горещо, задушно време, с много слънце и много суша. Поне десет дни ни очаква много топло време. А горещините ще се отразят сериозно на по-възрастните, трябва да внимават. За децата също не е добре да бъдат навън. Дехидратацията при тях настъпва много бързо.“

Това каза в предаването „Тази сутрин“ проф. Георги Рачев. По думите му през уикенда у нас и през следващите дни е възможно да се заоблачи, но е малко вероятно.

„По-скоро и през следващата седмица ще е много горещо. Говорим за температури от 35 до 40 градуса“, допълни проф. Рачев.   

„Навсякъде в Европа е топло. Но на Балканите ще остане ужасно горещо поне до 17 юли. В Западна Европа е възможно да се запази малко по-хладно“, обясни той.

„В България валежи ще липсват с изключение на Рило-Родопския масив, където в сряда и четвъртък може да превали. Засушаването продължава в екстремни стойности. Окръг Одрин призова България да отпусне малко вода в Марица, защото реката е пресъхнала. Все още има вода в язовирите“, уточни климатологът.

Според него от днес започва ударното затопляне навсякъде в България, включително и в София.

„В столицата температурите ще са около 33 – 35 градуса. В Пловдив яйцата ще ги пържат на асфалта в следобедните часове. На морето ще стане опасно, защото на плажа можеш да изгориш и под чадъра, защото от пясъка се отразява слънчевата светлина. Температурата на морската вода е 25 – 26 градуса, ще става и по-висока. В Златни пясъци от понеделник се очакват над 30 градуса. Много сериозна топлина“, добави професор Рачев и апелира хората да бъдат внимателни и да избягват стоенето навън в следобедните часове на деня, когато е най-горещо.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *