Психологически трикове за по-малко стрес

Мисълта е много силно оръжие, но лесно може да бъде разстроена. Всеки ден попадаме в различни ситуации, които повишават нивата ни на стрес. Търсим решение за тях, но не намираме. Тогава се нуждаем от някои психологически трикове. Вижте 4 случая, селектирани от az-jenata.bg, в които може да използвате някои от тях, за по-малко стрес.

Как да махнете досадна песен от главата си?

Едно от най-дразнещите неща е да се сетим за песен, която не харесваме. Тя сякаш влиза в главата ни и ние не спираме да си я тананикаме, осъзнавайки колко ни дразни това. Но тя е там. Всичко, което трябва да направите е да приложите за тази ситуация ефекта на Зейгарник. Според него, хората си спомнят по-добре незавършените задачи, отколкото завършените. Изслушайте въпросната песен докрай. След като тя свърши има голяма вероятност мозъкът най-накрая да се „освободи“ от нея.

Как да избегнете конфликтите в работата?

Конфликтните ситуации са неизбежни, особено в работата, тъй като там прекарваме по-голяма част от деня си. Ако има колега, с когото не се харесвате, но ви предстои служебна среща с него, знаете колко стресиращо е това. Очакванията са да назрее скандал. Как да възпрепятствате това? Седнете точно до него в залата за срещи. Звучи непродуктивно, но работи. Също така преди срещата обърнете тялото си към него, попитайте го нещо, може дори да не е свързано с работата. По-лесно започваме конфликт с човек, който е на разстояние от нас. Сядайки до вашия противник е малко вероятно това да се случи, дори гневът му може да намалее.

Как да убедим някого в идеите си?

Опитвате се да прокарате идея, да спечелите бизнес партньори, да убедите шефа си колко интересна е идеята ви и т. н. Какво ви липсва в тази ситуация? Едно кимване. Когато говорите, това което трябва да добавите към вашата презентация е кимването. Това вдъхва доверие, кара другите да кимват, убеждава ги да се съгласят с изложеното.

Хората сме склонни да се отразяваме взаимно, така че ако някой отразява кимването ви, вероятно вече е съгласен с вас.

Някой ви гледа, но не сте съвсем сигурни?

Пътувате в градския транспорт, редите се на опашка, хапвате в заведение и имате усещането, че човекът Х ви наблюдава. Е, няма как да отидете и да го попитате, но има начин да проверите дали е така. Прозявка – дори и да не ви се прозява, изиграйте я. Прозевките са „заразни“ и ако някой ви наблюдава, би трябвало и той да се прозее. Убедете се сами. Пуснете си клипче в интернет с прозевки и ще видите как у вас се появява желание за същото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *