Пулмолог: Мръсният въздух уврежда всички органи, не само белите дробове

Фините прахови частици засягат най-често сърцето и съдовата система

Мръсният въздух не уврежда само белите дробове, а и другите ни органи – сърце, мозък, панкреас, бъбреци. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

В момента столицата ни попада в зелената зона на фини прахови частици. Това е така заради вятъра и снега. Симидчиев подчерта, че благоприятните условия премахват замърсяването.

Симидчиев обясни и различните видове частици, които попадат в организма ни и кои са най-опасните.

Той подчерта, че фините прахови частици увреждат най-често сърцето и съдовата система, което може да предизвика инфаркти и инсулти.

„По-големите частици се спират в носа и предизвикват оплаквания от страна на горните дихателни пътища, носа и гърлото. По-дребните частици навлизат по-дълбоко в белия дроб и предизвикват оплаквания от страна на на белия дроб. Например, хора, които имат астма, могат да получат пристъп”, добави пулмологът.

Симидчиев обясни, че се увреждат и очите, бъбреците и панкреасът. Той уточни, че индивидуалната чувствителност на човека определя къде ще бъде проблемът, който предизвика въздушното замърсяване. Пулмологът посъветва да се движим постоянно било то пеша, с колело или градски транспорт.

Фините прахови частици не трябва да надвишават 50 микрограма на денонощие.

Автоматичните пунктове за анализиране качеството на въздуха наблюдават превишаване на допустимите норми най-вече сутрин и вечер. Освен тенденция в денонощния ход, такава има и в сезонния.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *