Пуснаха обвиняемия за хакерската атака срещу подписка

Софийска градска прокуратура определи мярка за неотклонение “Подписка“ спрямо К. Б., обвинен в компютърно престъпление и го освободи от ареста.                

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са  събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление – в такова по чл. 319 б ал.2 НК. Установено е, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на К. Б., добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението по чл. 319 б ал.2 от НК/ лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева/, както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

К.Б. е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Търси Истината

    „Търси Истината и Истината ще те освободи!“ … Браво на българските съдии! … Но защо инфраструктурата на НАП не е критична, както те сами твърдели в доклада си – благодарение на което отличният специалист по киберсигурност е …освободен!? … Това значи ли, че нашите лични данни – са … обществени?!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *