Пушенето сутрин е най-вредно

Колкото по-скоро след събуждане човек пали цигара, толкова е по-голям рискът да развие рак на белия дроб или устната кухина, твърдят учени, цитирани от Science Daily.
„Открихме, че пушачите, които консумират цигари веднага след събуждане, имат по-високи нива на NNAL – метаболит на специфичния за тютюна канцероген NNK“, заявява Стивън Бранстетър, един от авторите на изследването.
Незасимост от броя цигари, които пушат на ден, пушачите, които се въздържат от цигара половин час или повече след ставане, имат по-ниско съдържание на вредния химикал в кръвта си.
Проучването е проведено с 1 945 пушачи. Данните от него показват, че 32% от тях пушат първата си цигара за деня пет минути след събуждането, 31% – между 6 и 30 минути, 18% – между 31 и 60 минути, и 19% – след повече от час.
Учените акцентират върху факта, че по отношение на нивата на NNAL запалването на цигара по-рано измества други фактори като възрастта на пушача, пола му и кога е започнал да пуши.
„Смятаме, че хората, които пушат веднага щом се събудят, вдишват дима по-дълбоко и цялостно, което може да обясни по-високите нива на NNAL в кръвта, а следователно и по-големия риск от развитието на рак“, посочва още Бранстетър.
Времето преди първата цигара може да се окаже важен фактор при определянето на най-рисковите групи пушачи и може да помогне за разработването на нови методи за борба с вредния навик.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *