Пълен шаш! Съставиха два акта на линейка, бързала за пациент

Абсурден случай от Пловдив. Полицейски  патрул  преследва с километри линейка и се опита да я спре, докато тя бърза за спешен случай. Шофьорът, който отказал да се подчини на катаджиите, е получил два акта, съобщава Нова тв.

Случката се разиграва в центъра на Пловдив. Георги Георгиев, който е управител на частна бърза помощ, тръгва с една от линейките към село Скутаре. Сигналът е за жена с кръвоизлив, която спешно трябва да бъде транспортирана до болница в града.

„Аз включих светлинен и звуков сигнал и впоследствие някъде по булеварда забелязах, че ме гони полицейски автомобил, който няколко пъти се опитваше да ме спре. Аз с мимики им показах, че бързам на спешен случай. Съответно минах на червен сигнал, като не възпрепятствах движението на участниците в движението и пешеходците“, разказва Георгиев.

По думите му полицейският автомобил на няколко пъти се опитал да го засече и да спре ленейката като отбие в страни от пътя. Шофьорът обаче отказал и продължил.

Няколко дни по-късно той е извикан в КАТ, където му връчват два акта с нарушения. За това, че отказва да се подчини на полицейско разпореждане, говори по мобилен телефон в движение и кара с включени светлинен и звуков сигнал. Мъжът веднага пуска жалба в прокуратурата и подава сигнал до полицейския инспекторат.

Законът за движение по пътищата казва, че автомобилите на спешна медицинска помощ могат да използват звукова и светлинна сигнализация, но това не е лечебно заведение, което спада към структурите на Центъра за спешна медицинска помощ. Оказва се, че по закон дори и автомобилите да са регистрирани като линейки, частните звена, каквато е и неотложната бърза помощ, нямат право да включват сирени и да преминават на червено.

Близките на пациентката, за която линейката тогава е бързала, ще съдят полицията. 84-годишната жена е починала няколко дни по-късно в болницата.

От полицията в Пловдив отказаха коментар, тъй като в момента тече вътрешна проверка по случая.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *