Топ теми

ПЪРВО В STRUMA.BG! Доживотен затвор за санданчанката Кристина Дунчева, убила двете си деца/ОБНОВЕНО/

Санданчанката Кристина Дунчева бе осъдена на доживотен затвор за жестокото убийство на двете си деца. Присъдата постанови днес петчленен състава на Окръжен съд – Благоевград, с председател Атанас Маскръчки. 34-годишната жена бе призната за виновна за това, че на 19 ноември 2020 г. в дома си в Сандански е убила по особено жесток и мъчителен начин 3- годишната си дъщеря и 5-годишния си син. Съдът й наложи най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна при специален режим. Младата жена бе осъдена да изплати обезщетение от 700 000 лв. на бащата на децата Георги Трайков. Наред с това Дунчева ще трябва да плати и съдебни разноски за 33 500 лв. При четенето на присъдата тя остана с наведена глава, а  нейните близки – майка и брат, се разплакаха с глас.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.

Делото се гледа при закрити врата. Процесът започна в Окръжен съд – Благоевград през февруари 2022 г., като на първото разпоредително заседание 32-годишната жена припадна и се наложи намесата на спешни медици. На това заседание бащата Георги Трайков предяви граждански иск за кръвнина от по 350 000 лв. за всяко дете. До трагедията се стигна след проблеми в отношенията между родителите, множество жалби от нейна страна за домашно насилие и липса на адекватна реакция на институциите. Двамата живеели на семейни начала в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. се ражда синът Васил, а две години по-късно – през 2017 г., дъщерята Ивон. На 19.11.2020 г. след поредното скарване помежду им, докато била у дома с децата си, Дунчева извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа и ги насочила към децата. Първо нанесла удар в шията на 5-годишния си син, а след това на 3- годишната си дъщеря, след което продължила да ги наранява и накрая седнала до убитите си деца.  Впоследствие пристигналият на местопроизшествието екип на Спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата. В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване, освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. То не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Дунчева има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес и да носи наказателна отговорност, прецениха лекарите. Тя бе настанена в затворническата психиатрична болница в Ловеч, където бяха извършени експертизите. В рамките на самия процес бяха извършени допълнителни комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи, които потвърдиха първоначалните, че младата жена не е невменяема.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *