ПЪРВО В STRUMA.BG! Морска болест и срязано сухожилие прекратиха експедицията на благоевградския ексдепутат Вл. Табутов в Северния ледовит океан

Бившият депутат от ПП в Благоевград Владимир Табутов и партньорът му Стефан Иванов прекратиха гребната експедиция в Северния ледовит океан.

 „Поради остра и хронична морска болест на Владимир Табутов и срязано сухожилие на пръст на Стефан Иванов взехме решение да преустановим гребната експедиция в Северния ледовит океан, след като прекосихме 313 морски мили от Хаугесунд до Фроя в Норвегия. Изкарахме заедно безброй приказни моменти, които ще помним цял живот“, написа Иванов на специалната страница на експедицията в интернет Neverest Ocean Row.

Двамата мореплаватели се отправиха на първата в света гребна експедиция през  Северния ледовит океан на 23 юни. Идеята им беше да станат първите в историята на човечеството, прекосили океана от край до край, гребейки. Очакваше се с „Неверест“ да стигнат на собствен ход до най-северната точка на планетата, достигана някога с гребна лодка, изминавайки 1500 морски мили, което трябваше да стане 45 дни след потеглянето. Двамата тръгнаха в подкрепа на кампанията за донорство Освен “Да! За живот” и петицията за защита на Южния океан.


Българският екипаж преди 2 дни успя да направи по една ледена баня в океана, като Табутов дори се топна 2 пъти. Те изкараха и една цяла нощ, заобиколени с 4-метрови вълни и 20-26 възела вятър. Завчера лодката им, оборудвана с всичко необходимо, пресече южната граница на Северния ледовит океан на  60 градуса северна ширина.

През цялото време двамата мореплаватели пускаха клипчета, разказвайки преживяванията си през деня. На страницата имаше и линк към сателитния YB tracker на „Неверест“, чрез който можеше да се следи локацията на лодката по време на гребната експедиция.

Това беше втората океанска експедиция за Стефан и първа за Владимир Табутов. През 2020 г. Иванов и синът му Макс прекосиха Атлантика с ръчно направена лодка, и то в сезона на ураганите, който е от юни до октомври.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Вук Надрвен

    А аз си го преместих от единия в другия крачол! Тези от ония “партньори“ ли са?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *