Пътна маркировка с ефект за 1 ден шокира благоевградчани, в социалните мрежи избухнаха, че деца с водни боички щяха да оцветят пешеходните пътеки по-трайно

Пътна маркировка по благоевградските улици с ефект от 1 ден шокира благоевградчани и гостите на града и мнозина сигнализираха в „Струма“ за проблема. Ударно обновяване на пешеходните пътеки предприе преди 15 септември консорциумът ДЗЗД „СИГ-МАРК-2015“, който от януари 2019 г. има тригодишен договор за обновяване и поддържане на пътната маркировка в общината.

Изненадата за жителите на областния център на Пиринско обаче идва на следващия ден след полагане на маркировката, когато от искрящо бялата боя няма и помен, ако не се брои първата, най-близка до тротоара лента с надпис „Погледни“. Положената 24 часа по-рано маркировка е изтрита дори от вдлъбнатините на релефите, където автомобилните гуми няма как да достигнат, а нощно време тя еднакво не се вижда, както и през деня.

„Боядисване за отбиване само на номера и за усвояване на едни пари”, това обществено мнение надделява в социалните мрежи.

Бившият общински съветник и собственик на строителна фирма Димитър Урдев не скри изумлението си, признавайки, че по нещо от маркировката тук-там се вижда, но щеше да е абсурдно да повярва, че е нанасяна предния ден, ако не го бил видял с очите си на кръговите кръстовища при Строителната гимназия и при ІІІ основно училище. Пред репортер на „Струма“ Д. Урдев шеговито предложи общината да организира конкурс за децата да си боядисат сами с водни боички пешеходните пътеки пред своето училище. „Във всеки случай оцветяването ще издържи по-дълго“, коментира с огорчение тъжно той.

Обществената поръчка за възстановяване на хоризонтална пътна маркировка по пътищата и уличната мрежа на територията на община Благоевград за 2019, 2020 и 2021 г. в началото на миналата година спечелиха благоевградските фирми „Стилстрой М“ ООД с управител Михаил Камбитов и „Биспуд“ ЕООД на Светлана Терзиева, обединени в ДЗЗД „СИГ-МАРК-2015“ с отговорник Стефан Стоев. 978 573,38 лв. с ДДС бе предложената от тях сума, като срещу тези пари двете фирми декларират готовност да възстановят пътната маркировка за 1 час с гаранция от 1 година. Ангажиментите на изпълнителя включват възстановяване на 30 500 кв.м напречна и 64 061,30 кв.м надлъжна пътна маркировка, включително и по четвъртокласната пътна мрежа и на новоизградени улици, както и напречна маркировка върху изкуствени неравности с обща площ 661 кв.м. Договорът бе подписан от тогавашния кмет Атанас Камбитов на 31 януари 2019 г. Любопитно е, че същото обединение печели неизменно аналогични поръчки от 2015 г. Първата година фирма „Стилстрой М“ ООД и партньорът й „Биспуд“ ЕООД са предпочетени, въпреки че конкурентите им от „Виалукс България“ ЕООД предлагат значително по-ниска цена от 127 770 лв. без ДДС за 1 г. ДЗЗД „СИГ-МАРК-2015“ взима договора за обновяване на пътната маркировка с предложение от 166 182 лв. без ДДС, но с гаранция за 24 месеца. На следващата година обединението се врежда с първия 3-годишен договор от 2016 г., а  началото на 2019 г. посреща с втори дългосрочен ангажимент за солидна сума.

На въпрос на „Струма“ към общината за контрола върху изпълнение на ангажиментите за качество на свършената работа от ДЗЗД „СИГ-МАРК-2015“ инж. Венелин Трошанов, директор на дирекция „Планиране на инвестиционната дейност, строителство и екология“ отбеляза, че в администрацията сигнали за лошо качество на положената маркировка няма постъпили, но се ангажира да провери читателските сигнали.

„При актуването на дейностите се преценява как са свършени, ако не са направени качествено, фирмата е длъжна за своя сметка да ги направи отново. Последното полагане на маркировката още не актувано, предполагам, че ще стане в края на септември и тогава ще информираме колко и кои от извършените дейности са актувани“, посочи инж. Трошанов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *