Радев: Институции и партии трябва да търсят най-доброто решение за изборите

“Всички заедно – институции и партии, трябва да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазването на тяхното здраве, на гарантирането на правото на вот и доверието в изборния процес, така че да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент“. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.Държавният глава проведа първата от поредица консултации с партии извън парламента, чиято цел е обсъждането на дата на следващите парламентарни избори, както и безопасното им провеждане в условията на епидемия. Първи днес в разговорите участваха от партия „Има такъв народ“, чийто председател е популярния телевизионен водещ Слави Трифонов.

„Тези избори за първи път ще бъдат в условията на пандемия, а това налага повишена отговорност и повишени усилия, не само в институциите, но от всички политически субекти. Независимо дали са представени към момента в българския парламент. Трябва да се направи всичко необходимо за гарантиране на здравето на българите, за гарантиране на тяхното право на вот. Не само това, но и да се гарантира доверието в изборния процес, в неговата прозрачност и честност“, заяви държавният глава пред участниците в дискусията.

Той поиска да разбере тяхното мнение за това как да се гарантира правото на вот на карантинирани и изолирани български граждани, на българите в чужбина, както и надеждността на машинното гласуване. „Равнопоставена и ефективна предизборна кампания, така че да може следващият парламент да бъде реално отражение на волята на българите“, смята каза още Радев.

„Ние смятаме, че както е по закон, вие трябва да посочите изборите на коя дата да са. Искрено се надяваме да се съобразите, както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша. Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг. Искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са достатъчно шумни и кресливи, използват всякакви начини за въздействия върху вас. Надяваме се, че ще вземете решение, полезно за всички български граждани, а не за една политическа партия, без значение коя е тя“, отбеляза от своя страна Тошко Йорданов, зам.-председател на „Има такъв народ“.

„Изключително важно е тези избори да бъдат организирани така, че страховете на хората, които те имат в себе си от тази болест, да не попречат на избирателната активност“, допълни го колегата му Филип Станев, според когото именно избирателната активност ще бъде ключова за преборването на купения и корпоративния вот.

Ако ние имаме въобще някаква тревога, тя е, че сега изборите ще бъдат правени от управляващите, от политическа партия ГЕРБ. Това, по нашето скромно мнение, поставя една известна сянка на съмнение за това доколко предстоящите избори ще бъдат честни“, смята още той. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *