РАДИКАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ! Кметът на с. Еленово Ч. Чанев: Заповедта за избиване на всички прасета в Пиринско до 10.ІХ. е геноцид спрямо възрастните хора, какъвто не е имало и под турско робство

Кметовете на благоевградските села поискаха спешно среща с областния управител Б. Михайлов и членовете на Областната епизоотична комисия заради заповедта за доброволно избиване на всички прасета до 10 септември в Пиринско. Вчера на неофициална среща в общината ветеринарят д-р Костадинов от Агенцията по храните разясни на управниците на малките населени места изискванията на разпореждането и бе залят от вълна на негодувание. Присъстващите кметове реагираха остро на разпореждането  и цитираха изявлението, направено същия ден след заседание на Министерския съвет от земеделския министър Десислава Танева, че от 2 седмици в страната не е регистрирано ново огнище на африканска чума сред домашни прасета в страната. Най-възмутен от заповедта и дадения двуседмичен срок бе кметът на село Еленово Чанко Чанев: „Категорично съм против да караме хората да избиват прасетата си до 10 септември, след като в цялата област има само едно подхвърлено прасе в Кресна!“, поиска той думата от „Струма“.

„Мотивът на комисията е, че сме погранична зона, но България е малка и почти всички области са погранични. По тази логика трябва да се избие всичко поголовно и да останат само в Централна България  неубити прасета! Това е абсолютен геноцид към старите хора по селата! Сега се чудим до 10 септември при температури от 35-40 градуса как стопаните ще колят животните?! Те и не могат да съхранят месо, защото в горещините и в буркан да го сложиш, опасността да се развали е огромна. Една баба на 80 г., на която родата е по чужбина, защото тук няма препитание, как ще търси касапи, как ще плаща и как ще прибере това животно в буркани, като се надява за Коледа, като си дойдат децата й, да го заколят и приберат?! Защо се бърза с предписание до 10 септември?! Може още 3 месеца да не дойде чумата в нашия регион! Така или иначе ноември-декември прасетата ще се изколят. Ясно е, че догодина  няма са се гледат, това е изходът да се овладее ситуацията, но не и сега да  принуждават хората да убиват животните си насред лято. В с. Еленово има 58 прасета и хората са настръхнали! Ако не ги заколят до 10 септември, губят тези 300 лв. обезщетение от държавата, които се дават за дезинфекция. Вчера направих една груба сметка: едно прасе е средно 150-160 кг. Като сложим 35 % рандеман, чистото месо е около 100 кг, с парите, които им дават, хората ще са на загуба. А след 10 септември губят всичко – и месото, и парите, затова са уплашени. Аз ще сведа заповедта на жителите на с. Еленово, но старите хора от сега плачат. Да не говорим, че като кмет ще трябва да тръгна да им търся и касапи, защото болшинството са възрастни и не могат сами да се справят. А как ще им плащат, не ми е ясно, повечето са с минимални пенсии от по 150-200 лв. И с какво ще купят буркани, че за 100 кг месо си трябват 200-300 буркана, които са към 100  лв., отделно  капачки… Не знам. За мен е голяма трагедия. Смятам, че трябва да се изчака и да се действа, ако се появи африканската чума в нашия район, тогава да се избият животните в 20-километровата зона, а не поголовно. Такъв геноцид не е имало и като сме били под турско робство! Няма реално чума, подхвърлено е едно прасе в района на Кресна (не може да ме убеди никой, че не е така), избиха там на хората прасетата и сега поголовно всички животни се избиват, че не им стигна! Не знам какви интереси се гонят, но това е безумие!

Не знам защо на заседанието на епизоотичната комисия не поканиха и нас, селските кметове, които трябва да поемем цялата тежест от едно такова решение, да седнем и да се вземе разумно решение?! Тези дни от Асоциацията за развитие на българското село, на която съм зам. председател, ще излезем с общо становище по темата. Вчера цяла вечер четох как са се справили с африканската чума в другите страни. В Испания например болестта се е прехвърлила от Португалия през 70-те-80-те години в края на миналия век, но там не са тръгнали поголовно да изтрепват животните, както ние го правим сега. Вярно, избили са много прасета и е струвало много пари, но са запазили не малко от животните, за 5 г. са успели да „изкоренят“ чумата и в момента Испания е един от най-големите производители на свинско месо. Най-лесно е да избием на бабите и дядовците прасетата и да унищожим свиневъдството в държавата. Какво правим сега: по 4-5 колеги ловци отиват в гората и стрелят. Кой ги посреща, кой ги обезпаразитява, не се знае, а така ние сами можем да вкараме чумата от дивите прасета в дворовете си. Ситуацията е много сериозна! Смятам, че вместо да се избиват масово домашните животни, трябва да се ангажират всички ловци, да се включи и войската и да се избият всички диви прасета, като междувременно се спрат туристите в планината, тъй като листата по дърветата още не са опадали и е опасно. Всички, които излязат на лов, ако имат прасета в дворовете си, трябва преди това доброволно да ги убият. Но явно някой няма интерес това да се случи, защото на 15 септември почва ловният сезон и баровците с пушки по 4000-5000 лв. трябва да ходят да стрелят. В райони с чумна епидемия не се разрешава на местните хора да ходят дори на екскурзия, а ние какво правим?! Вместо да вземем мерки, се взима най-лесното решение – да се ликвидира свиневъдството като отрасъл!“, гневи се кметът на с. Еленово Чанко Чанев.

Селските кметове в община Благоевград се надяват Областната епизоотична комисия да преразгледа решението си и да отложи във времето разпореждането за масово избиване на прасетата в домашните стопанства в Пиринско.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Браво, кмете Чанев!

    Еййй, мислещи и смели хора имаме още в таз изтормозена държава!
    Браво кмете Чанев!
    С препоръки – не може и не бива да се УБИВАТ ЗДРАВИ животни.

    Трябва да има заповед, ама кой управник ще си сложи главата в торбата за да ЗАПОВЯДА такова безподобно избиване на ЗДРАВИ прасета?!

    Никой! Затова се разчита на СТРАХА на хората – като ги заплашим и те сами ще си ликвидират прехраната. А и здравето.
    Защото нали гледаме какви стари престари суровини се вкарват в страната за хранителните продукти…
    И няма отговор на въпроса – ЗАЩО да се избият здравите прасета?!

    Задача на служители на т.нар. епизоотична областна комисия е да обиколят селата – за да РЕГИСТРИРАТ домашните животни!

    И да дадат ПРЕПОРЪКИ за пустата му БИОСИГУРНОСТ – как се прави.„
    Това е всичко.
    Ако не ги мързи, де!

    Прочее, как преди 1989 г. подобни дивотии при чума по свинете НЕ СЕ СЛУЧВАХА?!
    И във всяка къща по селата, които тогава бяха пълни с хора – ЖИВИ СЕЛА,
    никой не си изтребваше животните, а нямаше пустата „биосигурност“
    И ВСИЧКО БЕШЕ ЗДРАВО!
    ?!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *