РАЗВОЙ НА НАШУМЯЛО ДЕЛО! Съдът постанови: 12 миньори нощна смяна от Бобов дол са стачкували незаконно, за 77 няма доказателства

Само 12 миньори от нощна смяна на „Въгледобив Бобов дол” са стачкували незаконно на 11 май 2017 година, реши съдията от Окръжен съд – Кюстендил Евгения Стамова. Така магистратът уважи частично иска на предприятието, което в молба пред съда настоя да се обяви за незаконна стачката на 89 подземни работници, отказали да влязат в забоите заради забавени трудови възнаграждения. Уважена е една част от съдебния иск срещу няколко стачкуващи миньори от Бобов дол.

Гражданското дело се води една година, като при последните 2-3 заседания миньорите не се явяваха, а бяха представлявани от адвокат Ивона Павлова. За 77 от миньорите искът е отхвърлен от съда поради недоказана стачка на 11 и 12 май 2017 година. В исковата молба, депозирана от дружеството, се настояваше за признаване за установено, че обявената на 11.05.2017 г., продължила й на 12.05.2017 г. с присъединяване на работници на територията на „Въгледобив” ЕООД ефективна стачка е незаконна поради нарушение на текстове от Закона за уреждане на колективните трудови спорове.

От дружеството са категорични, че колективните трудови спорове се уреждат преди всичко чрез непосредствени преговори между работниците и работодателите, или между техните представители, по свободно определена от тях процедура, като тези преговори са задължителната първа стъпка с оглед възникнал колективен трудов спор. „Освен това не са провели преговори с работодателя преди началото на стачката, не са положили усилия за доброволното уреждане на колективния трудов спор. Няма решение за провеждане на стачка, прието с обикновено мнозинство от работниците в съответното предприятие, не е налице уведомление до работодателя относно стачката. Няма писмено споразумение между работодателя и работниците на условия за осъществяване през време на стачка на дейностите, чието неизпълнение или спиране може да създаде опасност за работодателя предвид непрекъсваемия производствен процес и съществуващата опасност от увреждане на машини и съоръжения в случай на прекъсването му. Блокирайки дейността на мината, която е добивно предприятие, същата не е била в състояние да изпълнява задълженията си по договори за доставка на енергийни въглища. Нарушен е Колективният трудов договор, като са предприети стачни действия, преди да бъдат изчерпани всички възможности за доброволно уреждане на трудовите спорове”, категорични са в молбата си от „Въгледобив Бобов дол”.

„Работниците са били на работните си места, проведен им е инструктаж, а в ежедневния производствен лист е отбелязан престой. Работниците отказали да изпълняват трудовите си задължения, във връзка с което са започнали дисциплинарни производства срещу тях. Те не са предявили писмени искания към работодателя по въпроси на трудови и осигурителни отношения или за жизненото равнище, не са участвали в непосредствени преговори, не са търсили посредничество или доброволен арбитраж, не са обявили символична стачка, нито пък са взели решение за провеждане на ефективни стачни действия”, категорична е адвокат Ивона Павлова, представляваща работниците.

В предходни заседания свидетел твърди, че действително 12 души не са се явили, за да положат труд на 11.05.2017 г. „Бяха се назначили, но не започнаха работа, отидоха на бариерата при колегите си от дневната смяна, за да ги подкрепят. Бяха на територията на предприятието и обявиха, че ще стачкуват, докато си получат заплатите. Цяла вечер ги приканваха да започнат работа до разрешаването на срока за плащане. Решението за стачката беше спонтанно”, категоричен бе свидетелят Петър Георгиев.

Решението на съдия Евгения Стамова подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 14-дневен срок.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *