Разгневени майки нахлуха на заседание на ОбС – Сапарева баня с обвинение: Общината не ни изплаща обещаните 300 лв. за новородено дете

Заседанието на ОбС в Сапарева баня вчера започна  с протест на майки, които не са получили по 300 лв. помощи, обещани от общината за всяко новородено дете. Няколко майки поискаха думата по време на заседанието на ОбС от председателя Иван Куйов.

Разгневените майки попитаха защо не са им изплатени сумите, след като било гласувано да се изплаща по 300 лв. на всички родители на новородени деца, които са регистрирани в общината и семействата са адресно регистрирани в община Сапарева баня. На някои децата са вече на по 2-3 г. Дочу се и обвинение към Общинска администрация, че изплаща помощите избирателно, за едни има, за други – не. Майките на малки деца се оплакаха и че втора година тротоарът от магазина до бившето АПК в Гюргево е разкопан и обрасъл в трева, и питаха кога ще бъде ремонтиран.

Кметът К. Гелев заяви, че помощите ще се изплатят, когато в общинската хазна има достатъчно пари. „Помощите от 300 лв. се изплащат по списък, когато се налеят пари в общинската каса”, каза той.

Четирима онкоболни бяха подали молби за финансова помощ в общината, които бяха одобрени от общинските съветници. Те ще получат по 400 лв. за лечение от общината.

Всички общински съветници гласуваха „за” подписване на споразумение със софийската фирма „Арт стил – Даниела комерс“ ЕООД с управител Даниела Димитрова, която да осъществява посреднически консултации на общината с шведския фонд „ША“, който заяви инвестиционно намерение да изгради балнеоложки комплекс в Сапарева баня. В споразумението част от точките са за изграждане на пречиствателна станция, водопровод и канализация, изграждане на инфраструктура на летището край Сапарева баня…

На следващ етап местните парламентаристи ще гласуват какви суми ще плаща общината на фирмата посредник.

Както „Струма“ писа, кметът на община Сапарева баня Калин Гелев още преди няколко месеца представи новото инвестиционно намерение на  шведския фонд пред общинските съветници, които дадоха принципното си съгласие за изграждане на балнеоложки комплекс от фонда. Тогава беше споменато, че шведите имат намерение да купят летището край Сапарева баня, за да кацат там клиенти от чужбина.

Жителите на Сапарева баня обаче посрещат с недоверие поредния чуждестранен инвеститор, изявил желание да строи нещо голямо, свързано със СПА туризма. Те припомнят горчивия опит с руския фонд, който преди 5 г. стъпи в Сапарева баня с гръмки обещания, че ще строи в градчето най-големия балнеоложки център в Европа. В него трябваше да работят на смяна по 300 души и да се лекуват пациенти с генетични заболявания от цял свят, но всичко остана само на думи. Пета година на мястото стоят само изкопаните основи…

Както „Струма“ писа, преди две години южнокореецът Би Юн Чой пък пристигна в Сапарева баня с намерението да отглежда женшен. Общинският съвет дори гласува общината да влезе в общо дружество с корееца в Сапарева баня и в съдружие да отглеждат женшен, като се коментираше, че ще отворят около 60 работни места.

Общината задели 50 дка собствен имот, върху който ще се засява растението, а кореецът обеща, че ще осигури семената. На заседание на ОбС дори беше назначен управител с 1200 лв. месечна заплата на нареченото „Нов проект Сапарева баня“ дружество с 4000 лв. капитал от общината. Едно от изискванията на Би Юн Чой бе общината да обработи терена, като го изоре е засее първо с ечемик. След това щели да засеят семената на женшена, който дава цветове едва на третата година. От първата среща на корееца с местните управници преди 2 г. той повече не се появи. Дружеството плати обработката на земята, но вече втора година общината напразно издирва корееца… Така и проектът „Женшен“ пропадна, както и този на руския фонд за големия балнеоложки център.

Затова сега жителите на община Сапарева баня имат пълното право да са недоверчиви към всяко ново обещание на инвеститори и да търсят гаранции, преди пак да се налеят парите на данъкоплатците в нечии джобове…

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *