Разкриха кражба на техника за криптовалута

Уникална за страната ни кражба на 23 компютърни конфигурации за производство на криптовалута бе разкрита от полицията в Троян, съобщи старши комисар Милен Маринов – директор на ОД МВР- Ловеч.

Действията на униформените служители били ръководени от Районната прокуратура в планинския град. 51-годишен мъж от гр. Мартен и 35-годишен жител на Русе са били задържани за кражбата, извършена на 23 февруари в с. Черни Осъм. Там в частен имот се помещавала ферма за производство на биткойни, която е собственост на българин, живеещ във Великобритания. Работния процес той ръководел оттам чрез интернет връзка, пише блиц.

След като онлайн връзката със сърварите била прекъсната нашенецът подал сигнал за посегателството в полицията. Два месеца продължили процесуално-следствените действия, а на 25 април троянските криминалисти установили, че откраднатата техника се намира в русенско. Изготвен бил план за съвместни действия на областните дирекции в Русе и Ловеч, който бил утвърден от главния секретар на МВР Младен Маринов. Извършени били незабавни претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места. Открити били всичките 23 компютъра и то в режим на работа.

„Крадците намерили специалисти да „вържат“ устройствата, за да започнат производство на биткойни“, допълни ст. комисар Маринов. Да се изгради такава ферма е много сложно, обясни той. В нея трябва да бъдат направени системи за охлаждане, да има постоянна свързаност с мрежа. Устройствата за различна криптовалута пък са компютри със свръхмощни видеокарти. Те са много скъпи – между 2 000 и 3 500 щатски долара е стойността на един компютър. Задържаните са привлечени като обвиняеми, криминално проявени са, каза ст. комисар Маринов. 51-годишният мъж е под домашен арест, а 35-годишният русенец е с постоянна мярка „задържане под стража“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *