Разследват нагла схема на гурбетчии за фалшиви стажове

Седем пенсионери от Неделино ще трябва да връщат над 70 000 лева, ако се докаже, че са получили фалшив стаж. Схемата лъснала след анонимен сигнал до Териториалното поделение на НОИ в Смолян, в който поименно са посочени четирима мъже и три жени. След проверка от НОИ сезирали полицията, пише Марица.

Разследващите се натъкнали на факти за измама и по случаите е образувано досъдебно производство. На една от жените вече има повдигнато обвинение, съобщи шефът на поделението на НОИ в Смолян Валентин Гаджев. С негови решения изплащането на пенсиите на седемте пенсионери е спряно, докато се установи дали стажът им е действителен. Разследването води до подозрения, че неделинци са си купили нужните години от длъжностно лице, което им е изработило документите за софийски предприятия.

Разследваните получили по няколко години стаж за 1-ва и 2-ра категория труд от железопътен завод „Георги Димитров“ – София, „Строймашинженеринг“ – София, и „Строймашремонт“ – София.

Повечето от тях обаче не можели да отговорят на въпросите на разследващите кога и къде са живели в столицата, като са работили там.

С този стаж обаче получавали над 500 лева пенсия на месец. Ако се докаже, че документите им са фалшиви, всеки от тях ще трябва да върне по 10 000 лева на държавата.

Гаджев коментира, че в последно време зачестяват случаите на хора с фалшив стаж или обезщетения за работа в чужбина, като се използват луфтове в системата.

Преди броени месеци гръмна скандал с 42 гурбетчии от Неделино, за чиито обезщетения за безработица, заради съмнения за фиктивна работа в Испания, се водят дела. Ако се докаже, че стажът им е фалшив, те ще трябва да връщат общо над 240 000 лева на държавата.

Проверката за обезщетенията в НОИ-Смолян е разпоредена от Централното управление заради съмнения в голямото количество хора при един осигурител, назначени за кратко време, посочи Гаджев.  Гурбетчиите имат трудови договори за земеделска работа в Испания за по 10-15 дни, но разследващите се натъкнали, че са били на гурбет едва по 3 дни или изобщо не са излизали от България.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *