Районен съд отхвърли жалбата на Владимир Каролев срещу заповедта за 24-часовото му полицейско задържане

Икономистът Владимир Каролев обжалва в Районен съд – Благоевград заповедта за 24-часовото си полицейско задържане, издадена на 24  март от ст. полицай Румен Христов при 02 РУ – Благоевград, и поиска да бъде отменена. Делото по жалбата се разгледа вчера от районния съдия Екатерина Николова, като Владимир Каролев не се е явил, нито е изпратил свой адвокат за заседанието, въпреки че са били уведомени. В жалбата си той иска отмяна на полицейската заповед, тъй като не е извършил престъпление.

Представителят на прокуратурата е изразил становище, че жалбата е неоснователна. След анализ на събраните доказателства съдия Екатерина Николова счете, че жалбата е допустима, но е неоснователна.

Както стана ясно, на 24 март е издадено постановление от прокурор от Софийска районна прокуратура с указания за разпит на Владимир Каролев, издирване на документи за негови пътувания и по какъв повод са били към тази дата, предвид публикувана от него информация в тази насока в профила му във Фейсбук. Към постановлението е приложена и извадка от медия „ПИК“ с публикация от Фейсбук профила на жалбоподателя Владимир Каролев и негов пост в профила му от предна дата, описващ негова разходка в планината, от местността Бетоловото в гр. Разлог до хижа „Яворов”, както и неговото преминаване през въведената „полицейската блокада“ по пътя от София до Разлог във връзка с обявено извънредно положение в страната с решение на Народното събрание.

В статията е публикувано изявлението на Каролев за това как е напуснал София и направил разходка от местността Бетоловото до хижа „Яворов”, като разказът му е придружен и с направени от него снимки в планината и преминаваните контролно-пропускателни полицейски пунктове на входа и изхода на областните градове по пътя му. Включително е заснет и надпис, поставен върху врата на хижа „Яворов“, по повод на извънредното положение, като Каролев е написал и подробни „указания“ как да се премине през тези пунктове, за да се направи такава разходка в планината и от други граждани, въпреки извънредното положение, в това число и как да се „заобиколи блокадата“, въведена за Банско, заради поставянето му под карантина по заповед на здравните органи към този момент.

По случая са разпитани като свидетели редица полицейски служители, ангажирани на КПП-та на входовете и изходите на градове в страната от София до Разлог, които са заявили, че си спомнят преминаването на Вл. Каролев с личен автомобил, след като им представил декларация по образец на МВР за неотложна нужда /декларирана „спешност“/ за такова пътуване, собственоръчно попълнена от него.

Разследващият полицай при СДМВР е разпоредил на ръководителя на РУ – Разлог да установи местонахождението на Вл. Каролев в този район, както и задържането му. Полицейските органи в РУ – Разлог са установили Вл. Каролев в неговия собствен апартамент в хотелски комплекс „Три планини“ в Разлог и са му снети обяснения. Разпитан е и служител в този хотелски комплекс, който е потвърдил, че Вл. Каролев се е разхождал в планината предния ден. Разпитани са и служители в хижа „Яворов“, които също са потвърдили, че са видели Вл. Каролев да се разхожда в планината с автомобила си, както и че е посетил хижата предния ден. Изискана е и декларацията, собственоръчно попълнена от Каролев, който е посочил като основание за пътуването си на 22 март „командирован съм в комплекс „3 планини” в гр. Разлог за 2 седмици с цел карантиниране на хотела и комплекса и осигуряване на охрана в помощ на служителите”.

Вл. Каролев е конвоиран до 2 РУ – Благоевград, тъй като в РУ – Разлог няма условия за 24-часово задържане на лица, и била издадена заповед от ст. полицай Румен Христов.

Според съдията приложената принудителна административна мярка е била в съответствие с целта на Закона за МВР. 24-часовото задържане на Вл. Каролев е било законово оправдано, като след като са изяснени и установени конкретни факти и обстоятелства и събрани доказателства, относими към разследваното престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК, и то в рамките на този срок на задържането му. На 25 март е бил незабавно освободен и срещу него е повдигнато и обвинение за извършване на престъпление срещу народното здраве, реализирано в условията на обявена национална и световна пандемия.

С тези мотиви съдия Николова отхвърля жалбата на Вл. Каролев, който може да атакува решението пред Административен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *