Ранното ставане за училище вреди на децата

Ранното ставане за училище е вредно за децата. Това установи ново американско проучване, направено сред 15 000 ученици. Според експертите отвъд океана, учебните часове не трябва да започват преди 9 часа сутринта.

В повечето училища у нас първият звънец бие между 7:30 и 8 часа сутринта. Причината е, че учениците са разделени на две смени и ако първата не започва толкова рано, то втората ще приключва прекалено късно.

Според американски невролози ранното ставане при децата и тийнейджърите влияе негативно както върху здравето им, така и върху успеха им в училище.

За да е бодра по време на часовете Димана признава, че често пие кафе. Някои от съучениците й прибягвали и до енергийни напитки. Такива не се продават в училището, но учениците успяват да си ги набавят. Резултатът – спешно посещение на медицинския кабинет.

„Идват с повишено кръвно налягане и с ускорен пулс. Ние даваме валидол, изчакваме ги да се успокоят, мерим кръвното и ги пращаме в час”, коментира медицинска сестра.

От Американската академия по медицина на съня стигат до извода, че здравето на децата, които не спят достатъчно може сериозно да се разклати. Последствия има най-вече върху имунната система, концентрацията и паметта. Потвърждават го и учителите.

„В по-късните часове – 5-ти, 6-ти час вече се забелязва в някои ученици, че са малко по-разсеяни”, посочи учителят Йорданка Алексиева.

Агресията между подрастващите често се дължи именно на недостиг на сън, категорични са психолозите. „Много често децата стават раздразнителни, нисък толеранс на търпимост към всякакви шумове и дразнители. Много често сме свидетели на крясъци, викове, обиди в отношенията между децата”, каза психологът Александра Петрова.

Засега обаче изместване на началото на учебния ден за 9 часа не е възможно, категорични са от просветното министерство. За да се случи това, училищата трябва да преминат в едносменен режим. Срокът за въвеждането е различен за отделните общини и може да отнеме до 10 години. В момента в две смени все още учат учениците от 335 училища в страната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *