
За да стане хубаво тестото, се удря поне 30 пъти по масата, споделят тънкости кулинарките
Рекорден брой участници и международно присъствие записа Празникът на зелника в кюстендилското село Жабокрът. Със свои печива за 15-ото издание на фестивала пристигнаха домакини от Франция, Швейцария и Германия. А за да бъдат в крак с традициите, гостенките се представиха в национални носии. Инициатор за организирането на празника е образователният спец Никола Кадийски. Събраните средства от продажбата на тестените и сладкарски кулинарни изделия ще бъдат вложени в изграждане на сцена пред читалището организатор.
„Зелникът е много трудоемък, приготвянето му отнема четири часа”, споделя дългогодишната участничка Цветанка Григорова. По думите й тестото е най-важно. „Не е за пренебрегване количеството брашно и сол. Задължително се пресява. След това се прави кладенче, където се поставят една лъжица сол, 5 яйца и 3 лъжици олио. В една купичка се стоплят и половин литър прясно мляко, 1 лъжица захар и 3 л брашно. Прави се кашичка, докато бухне. Замесва се средно меко тесто. След това се удря 30 пъти по масата. В нашия край му се казва „тепано” тесто. Оставя се да втаса и когато набъбне, така че да удвои обема си, от него се правят малки топчета и пак се оставя да втаса. След това започва точенето на корите. От битото тесто не се късат, а стават много фини. В тях се слага сирене. По средата на зелника се поставя купичка, която да запази мястото за плънката. Разстиламе една голяма кора, около 15-20 см, да престърча от тепсията. След това редим корите около купичката. Аз правя ложен зелник. Корите се свиват по особен начин. Плънката е от праз лук или спанак, или едно цвекло само от шума, то не прави глави. Зелникът е върхът, трябва да се хапне, за да се види”, казва жената.
Момичета в народни носии представиха в началото ритуала по въздигане на хляба и презентация на участниците в конкурса в 15-ия празник на зелника и сладките изкушения.
„Благодарни сме на Никола Кадийски, че създаде Празник на зелника и сладките изкушения, ние продължаваме да го популяризираме и разрастваме, да запазим българския зелник, българската баница, сладките изкушения. Радостна съм, че вече сме напълнили три големи маси със зелници, питки, баници и погачи. Аз благодаря на всеки, който се отзова. Програмата тази година е разнообразна, на сцена се представят три наши самодейни състави – ФА „Родолюбие“, Венислав Иванов – гайдар, танцов състав „Магия“, гост на празникът е народният певец Георги Илиевски, водещ на кулинарната надпревара е Цветомир Иванов”, сподели Милена Стоименова, председател на читалище „Съгласие”.
„Това е един празник, в който хората искам да се отпуснат от ежедневието, а и да запазим традициите. Имаме и 22-годишна самодейка, научила се да меси. И едно момиче да има, доволна съм, че сме запалили искрата. Надявам се младите хора да осъзнят, че наистина българската кухня е страхотна”, добави Стоименова.
Виолет Вьорлер, спонсор и председател на тричленното жури, каза, че не са очаквали такова голямо участие – между 50 и 60 души.
„Категориите се запазват – зелници, баници, питки, погачи и сладки изкушения. Критериите при зелника са кора и плънка, при баницата да е със сирене или със спанак, корите трябва да са точени, не да бъдат закупени готови, питките и погачите трябва да са пухкави и сладки, при сладките изкушения разнообразието е много голямо, трудно е да се определят за всички критериите. Това, което обещах миналата година – празникът да стане интернационален, вече е факт, тук има гости от чужбина. Членове на журито са Луиза Бъзовичка и Методи Кръстев“, обясни тя.
Според нея зелникът трябва да е като дантела, а плънката да доовкусява и да дава малкото нещо към вкуса.
Водещият на програмата Цветомир Иванов, познат от тв предаването „Семейни войни”, си призна: „Това, което виждам, е нещо наистина уникално, виждам много зелници, за които разбрах, че се наричат зелници не защото са зелени, а защото се правят от зелено, а не от зеле. Аз съм от Плевен, в нашия край правят лучник, много по-различен от зелниците тук. Интересно е да видя нови хора. Ходете на фестивали, забавлявайте се“, каза той.
Кулминацията на празника бе награждаването на участниците, спечелили призовите места в отделните категории. Народно читалище „Спасовица 2008“ – село Николичевци също участва на празника със своите кулинарни изкушения в отделните категории и за голяма радост и чест журито ги оцени и им даде заслуженото 1-во място в категория „Питки и погачи“.





„Вече имаме спечелени призови места в отделните категории от предишни участия, но днешната награда също е голяма гордост за читалището ни“, сподели председателят – кметът на читалището в Николичевци Спаска Методиева.
Паричната награда от призовото първо място и събраните средства от кулинарните изделия, с които участва в 15-ото издание на празника, читалището в Николичевци предостави в кутията за благотворителност, които ще отидат за направа на сцена пред читалището в Жабокрът, добави Спаска Методиева.
ГЕРГАНА ИВАНОВА