Рекорден студ в Испания – минус 34,1°

Полярна въздушна маса над Испания донесе нощен студ и снеговалеж, но тази сутрин бе регистриран исторически рекорд, отбелязва ЕФЕ. В метеорологическата станция в Тук де ла Ланса в провинция Леида в сърцето на Пиренеите живачният стълб на термометъра спря на отметката -34,1° C, съобщава Дарик.

Това е исторически рекорд що се отнася до най-ниските температури в Испания, където подобна цифра не е била регистрирана от 1956 г. насам. И тогава това беше в Леида – на 2 февруари 1956 г. В Естани Хенто, според, според Държавната метеорологична агенция.

Серхи Гонсалес, изследовател от Aemet, сподели в социалните мрежи инфографика, която много точно определя условията за достигане на тези ниски температури.

„Това явление се е случило с ясно небе, почти без никакъв вятър, което благоприятства охлаждането на въздуха в близост до повърхността на планинските склонове. Студеният въздух тежи повече и е паднал от гравитацията в по-ниски райони. В Клот този по-студен въздух се е натрупал“, обясни Серхи Гонсалес.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *