Респект! 14 г. след смъртта на А. Димитров и 7 г. след изтеклата абсолютна давност, без публикувано съдебно решение и само по нечия устна заповед! Вкарват в Бобовдолския затвор за 7 г. петимата благоевградски полицаи от случая „Чората”

Върховният касационен съд отсъди по 7 години затвор полицаите, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, който почина при задържане по време на акция „Респект” през 2005 г. в Благоевград. Наказания са получили и петимата, участвали в акцията – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Иво Иванов и Борис Механджийски. Това стана ясно на 19 април, петък, в навечерието на светлите християнски празници Цветница и Великден, след като съдебна охрана тръгна да събира полицаите по домовете им, за да ги вкара зад решетките. Нито те, нито адвокатите им, нито някой друг, освен самите магистрати, знаеха за решението.

В петък вечерта около 21.00 часа Механджийски, който е директор на банка, бе задържан в дома му и отведен в благоевградския арест. Същия ден охраната търсила и Писов на стария му адрес в Благоевград, близо до сградата на НАП, където той не живее от 20 г.

„Обадиха ми се комшии от Благоевград да ми кажат, че ме издирват, за да ме арестуват”, коментира за в. „Струма” в петък вечерта, в 21.05 часа, бившият полицай Мирослав Писов, който живее в столицата и работи в системата на сигурността в БДЖ. „От тях разбрах, че ВКС ни е осъдил на по 7 години  затвор, и останах шашнат. Както вие ме намирате на телефона, така можеха да ме намерят и съдебните власти, за да ме уведомят, че на 19 април са ме осъдили. Опитах се да открия решението на ВКС, но то още не е качено на страницата на съда, не са го чели и адвокатите ни. Не знам защо никой не ни е уведомил за него, никой не ни извика, за да ни запознае със съдържанието му, още повече че ние не се крием, всички знаят къде живеем и какво работим. Едното момче работи в банка, аз в железниците, Иво Иванов е в полицията от 20 години, Янко работи в Германия от 7 г. с постоянен адрес и законно. В един момент ми звънят от адреса, на който съм живял преди много години, и хората, които живеят там, си изкарали акъла. Нахлуват вътре, при все че всички знаят, че по лична карта не ми е адресът там. Аз съм разследващ полицай и ми е странно, че отиваш при нещо, което не съществува. Звъни ми един от колегите и вика: „Вкъщи дойдоха 5 души и ми казаха, че има решение – осъдени сме на 7 години, ама никой нито връчва решение, нито е обявил такова, нито представя пред нас някакъв документ.

ЗА НАС ТОВА НЕ Е СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ, А Е ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ НА ГРУПАТА НА ЛОЗАН ПАНОВ.

Това решение на Панов е срещу 17 души български професори, чиито експертизи доказаха, че смъртта на Димитров няма нищо общо със задържането му. Ако той е съдебен лекар, защото политик видно не може да стане… Групата на Панов има своето отношение по това дело още от самото начало. Защото ние сме били представители на българската полиция, която е изпълнявала разпореждане на българската държава по противодействие на наркотици, ние не сме ходили някакви лични дела да извършваме, нито да убиваме човека. Ще идем в полицията, за да видим какво се случва”.

И в събота около 13.00 часа Мирослав Писов действително дойде в Благоевград със сак дрехи и се предаде в полицията.

Очаква се Калинков, който работи като охранител, и полицаят Иванов да бъдат задържани днес, а Я. Граховски да се върне от Германия най-късно в сряда, след което 5-имата ще бъдат изпратени в Бобовдолския затвор.

Окончателното решение на ВКС от петък все още не е публикувано на сайта на съда, но по закон магистратите нямат и право да го публикуват – на 5 ноември 2017 г. влязоха в сила промени в Наказателно-процесуалния кодекс (чл. 416, ал. 7), според които съдът е длъжен да чака „уведомление от прокурора за предприети действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание“, тоест решението ще стане ясно едва след като и петимата бивши полицаи бъдат прибрани от съдебната власт.

Решението на върховните съдии е изненадващо, тъй като миналата година при четвъртото поред разглеждане на делото ВОЕННО-АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ПРЕКРАТИ ОКОНЧАТЕЛНО ДЕЛОТО ПОРАДИ ОТДАВНА ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков и приведена в изпълнение от шефа на полицейската дирекция в града ген. Богомил Янев и началника на РЗБОП Александър Костов. Акцията не бе конкретно срещу Чората, а за респектиране на кримиконтингента. При опита да бъде арестуван на ул. „Дойран“ в Благоевград Ангел Димитров излязъл от автомобила си и побягнал към задния двор на жилищна кооперация. Полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов го настигнали и го свалили на земята, за да му поставят белезниците. Първоначално Чората продължавал да се съпротивлява, но в един момент се отпуснал и малко по-късно починал в дошлата линейка. Димитров е бил дрогиран, доказала кръвната проба, а у него и в колата му са открити пликчета кокаин.

Веднага след смъртта му държавата започна мегапроцес срещу петимата полицаи, продължил близо 14 години и глътнал стотици хиляди левове за експертизи, адвокатски хонорари, присъдени на роднините на Чората пари, заплати на съдии и прокурори и т.н. – всички платени от българските данъкоплатци. Без да броим стреса.

Хронология на безумния процес:

2005 г.

След смъртта на Димитров вътрешният министър Румен Петков и главният секретар на МВР ген. Илия Илиев веднага разпоредиха на ведомствения инспекторат да извърши проверка и да каже дали петимата полицаи са действали законосъобразно. В Благоевград по спешност е изпратен и д-р Здравко Колев от Военномедицинската академия, който констатира, че Ангел Димитров е починал от кардиогенен шок (пръсване на аортата), тоест задържането на Чората няма нищо общо с неговата смърт.
Роднините на починалия обаче организираха светкавична контраатака и публично обявиха, че Ангел Димитров е убит умишлено от ченгетата, защото е имал достатъчно данни за връзките на благоевградски полицаи и магистрати с Васил Горчев-Кьоравия, застрелян на 20 януари 2005 г. Същите поискаха петорна съдебномедицинска експертиза.

На 4 декември въпросната петорна експертиза от екип, ръководен от проф. Стойчо Раданов – доскорошен шеф на катедра Съдебна медицина към Медицинската академия, обявява, че Ангел Димитров не е умрял от кардиогенен шок, а от удари с твърд предмет.
Ден по-късно директорът на РДВР – Благоевград  ген. Богомил Янев подаде оставка, а вътрешният министър Румен Петков уволни антимафиота Мирослав Писов, както и началника на РЗБОП – Благоевград полк. Александър Костов. Няколко дни по-късно бяха уволнени и останалите четирима полицаи, участвали при задържането на Чората – Иванов, Механджийски, Калинков и Граховски.

На 14 декември 2005 г. прокурор Мирослав Ангелов от СОФИЙСКАТА ВОЕННООКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПРЕКРАТИ ДЕЛОТО СРЕЩУ БЛАГОЕВГРАДСКИТЕ ПОЛИЦАИ С МОТИВА, ЧЕ ТЕ СА ДЕЙСТВАЛИ В УСЛОВИЯТА НА НЕИЗБЕЖНА САМООТБРАНА.

В края на постановлението софийският военен прокурор е написал, че то може да бъде обжалвано по реда на чл. 237, ал. 3 от НПК, и роднините се възползваха от тази възможност и обжалваха прокурорското постановление пред Софийския военноокръжен съд, Военноапелативната прокуратура и Висшия съдебен съвет.

Първата присъда по делото Чората е от 2007 г., когато Софийски военноокръжен съд осъди на 18 години лишаване от свобода майор Мирослав Писов, а кап. Иво Иванов, ст. лейт. Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски – на по 16 г. Според решението те трябваше да заплатят и близо 180 хил. лв. на близките на Ангел Димитров, както и разноските по делото.

През 2010 г. Военноапелативният съд намали двойно присъдите на петимата полицаи, подсъдими за смъртта на Ангел Димитров- Чората. Писов получи 9 години лишаване от свобода, а останалите подсъдими – по 8 години затвор.
НА 9 ЮНИ 2011 Г. ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД (ВКС) СТИГНА ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО, ЧЕ ПЕТИМАТА ПОЛИЦАИ СА НЕВИННИ ЗА СМЪРТТА НА ДИМИТРОВ.

Мотивите им: Ангел Димитров е имал редица заболявания като масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност. Върховните магистрати посочиха още в мотивите си, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин. Решението на ВКС бе окончателно и полицаите си отдъхнаха. Роднините на А. Димитров обаче обжалваха оправдателната присъда в Страсбург.

На 1 юли 2014 г. Европейския съд по правата на човека в Страсбург осъди България. Мотивът бе, че българската държава е нарушила чл. 2 от ЕСПЧ – право на живот, и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение. Държавата бе задължена да плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата близки на Чората – родителите, сина му и жената, с която живееше на съпружески начала, и близо 35 000 лева за разноски.

По искане на главния прокурор Сотир Цацаров през 2016 г. ВКС възобнови делото и посочи, че Военно-апелативният съд е бил длъжен да назначи нова експертиза, която да преодолее различията в предходните заключения на вещите лица. Процесът на военните апелативни магистрати се проточи още две години, като още в началото беше назначена седморна съдебномедицинска експертиза. Така се стигна до 2018 г., когато Военноапелативният съд се произнесе за четвърти път по казуса „Чората”. Той отново осъди полицаите, но този път за причиняване на смърт по непредпазливост. За убийство по непредпазливост Наказателният кодекс предвижда вече до 5 години затвор, но през 2005 г., когато почина Ангел Димитров, това престъпление се наказваше с до 3 години затвор и съдът бе длъжен да приложи по-благоприятното за подсъдимите законодателство. До това обаче не се стигна, защото се оказа, че делото вече е с изтекла абсолютна давност. Според НК абсолютната давност за преследване на деяния, които се наказват с до 3 години затвор, е седем години и половина, тоест

ОЩЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2012 Г. ПАПКАТА „ЧОРАТА” Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕНА И ПРАТЕНА В АРХИВ.

С решението си от 2018 г. Военно-апелативният съд измени присъдата и в частта, в която бяха уважени исковете на роднините на Димитров. Петимата полицаи бяха осъдени да платят солидарно с полицията в Благоевград по 14 000 лева на сина на Димитров и по 5000 лева на родителите и съпругата му.

РОДНИНИТЕ ОБЖАЛВАХА И ТОВА РЕШЕНИЕ ВЪВ ВКС, В РЕЗУЛТАТ НА КОЕТО СЕ СТИГНА ДО ПЕТЪЧНИТЕ АРЕСТИ.

При цялата тази съдебна въртележка основният спор по делото остана между заключенията на различните експерти. Първоначалните изводи на лекарите, че Чората е починал от причинена му тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата, след като е бил бит от полицаите, бяха категорично опревергани от нова експертиза, която заключи, че той се е задушил, докато е бил притиснат на земята с белезници.

Имаше и серия правни абсурди. Когато ВКС оправда подсъдимите, съдиите Пламен Томов и Блага Иванова констатираха, че полицаите са били осъдени по непредявено обвинение, защото Военно-апелативният съд е приел, че Чората е удрян и се задушил, докато е на земята, а според обвинителния акт удари са му нанасяни, докато е бил прав. Според ВКС полицаите нямало как да предвидят, че задържаният ще се задуши, защото всичко станало само за 3-4 минути, а според указанията на МВР за задържане те са имали право да сложат белезници на арестанта и да го държат легнал на земята до един час. Така ВКС стигна до извод, че смъртта на Чората е случайно деяние, за което полицаите не носят отговорност.

През цялото време на процеса и премиерът Бойко Борисов, и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бяха категорични, че униформените са невинни. От другата страна на бариерата бяха само роднините на Чората и най-вече мъжът на леля му Людмил Георгиев, функционер на ДПС.

По време на процеса колегите на петимата полицаи многократно организираха протести, бдения, подписки в тяхна защита. Не само в Благоевград, но и в други градове хората се вдигнаха в защита на полицаите.

ОКАЗА СЕ, ЧЕ ВСИЧКО Е БИЛО НАПРАЗНО.

Сега последният ход на адвокатите на подсъдимите е да искат от С. Цацаров отлагане на присъдата и да търсят начин за поредно възобновяване на делото. В Благоевград приятели, колеги на полицаите и техни съграждани още в неделя започнаха събиране на поредната подписка. Съидейници на Механджиев от Ротари клуб, където той членува, обсъждат връчване на петиция до НС, премиера, Министерството на правосъдието… Градът е заврял. Форумите под публикациите в онлайн медиите преливат от  коментари в подкрепа на осъдените благоевградски полицаи. Възмущението от лобитата на политици и съдии е всеобщо. Полицаите нямат вина за злополучния инцидент по време на акция „Респект”, на която са ги изпратили шефовете им, присъдите им са пълно безумие и доказателство, че правосъдие в страната ни няма, коментират българите, изумени от изненадващата присъда.

От форумите:

* Съдите полицаите, които са си свършили работата, а не тези, които трябва

* Цветан Цветанов оневини тези полицаи ,за което му казвам ЕВАЛА!!! Какво става сега?

* Очаквам сега да осъдят и граничарите, които стреляха по турските бракониери.

* Осъдени наркодилъри няма, но осъдени полицаи има! ЗАКРИВАЙЙЙЙ!!!!!!!!

* Редовите полицаи са изпълнявали заповеди на началниците си – не са действали самостоятелно. Защо не съдят полицейските началници?

* В България явно ще става нещо страшно, много народ се разбяга, всички се изпонасраха от страх! Явно ще става мноооого страшно в България, че и на Балканите, ужас! Бог да пази българите!

* Такива като чората, шмората, очичките и т.н. и без съд и присъда на никого нема да липсват. колко деца са убили с дрогата си? Колко момичета са изнасилили и склонили към проституция?

* Да осъждат човек, без дори да знае, че е осъден, и без да получи навреме документ, е престъпление.

* Подигравка! После се чудим защо като видят бой на улицата и хората не смеят да се намесят, а само снимат с телефоните си… от утре и полицията няма да се намесва вече

* Полицаите, убили Чората, заслужават награда. Сега вече полицаите ще ги е страх да докоснат престъпник, за да не ги съди.


*/Кметът на Трън от герб прегазил дете свободен! А полицаите в затвора!

*Оня дето уби ресторантьора и обвини 6-годишно дете, и той свободен!
* Убият ли нормален човек, не си дават зор, но за разни чори и плъхове много стриктни.
* Забравихте ли поговорката, че рибата вмирисва от към главата, дори и да е галена от папи.
* За случая с професора, дето го разкъсаха кучетата, както и за професора, дето го убиха циганите (не разбраха кой точно от многото) – осъдени няма. Тук петима души с еднаква вина. Едновременно ли са го убили.

* В САЩ щяха да ги оневинят веднага. Там полицаите имат статут. Интересно е как е мотивирана еднаквост на вината. Действително съдът следва да посочи кой е нанесъл смъртоносен удар, ако има такъв, или извършил изпълнителното деяние. Безспорно е, че не са искали да го убият, а да го арестуват. Това е криминален контингент. Няма как да се ангажира пряк умисъл, а за убийство по непредпазливост давността е изтекла. А и кои са свидетели – две жрици, за които Чората се грижи и менажира.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Стоил

    Тази долна отрепка, наркоман и дилър Ангел Димитров и в смъртта си пак създава ядове на нормални и невинни хора. Никога не съм се радвал, че жив човек си е отишъл без време, но ако вкарат полицаи в затвор по тоя случай, много ще съм радостен за дето ни е напуснал изнасилвачът Чората.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *