Как празнуват Коледа известните в миналото благоевградски музиканти Люси и Христо Съботинови, които живеят в САЩ? Какво има на трапезата им на Бъдни вечер в далечна Америка? Как почитат традициите двете им дъщери Цветомира и Адриана и техните семейства в Благоевград?
Люси Съботинова е най-добрата кулинарка от трите. А ако има награда „Мастър шеф“ сред българската общност в Атланта, призът безспорно щеше да е за нея. Ето какво разказа нашенката, която има собствен фризьорски салон в САЩ, нейната сбъдната американска мечта.
„Американците винаги са изумени, когато им разказвам за нашата традиция за Бъдни вечер – за омесването на питката с паричката и приготовленията на 7-те постни ястия, тъй като не обичат много да готвят. Приготовленията на Рождественската трапеза съм запомнила от майка си. Винаги правя содена питка, която е без животински продукти – само сода, вода и брашно. Слагам паричка, за да определим кой ще пази парите на семейството, и царевично зърно, което показва кой ще се грижи за животните . Едно време имаше кокошки, прасета, а сега домашни любимци – кученца и котенца. Аз правя 7 ястия – както е по Библията – питка, сарми, боб, плодове, сушени сливи-ошаф, баница с праз, салата с кисело зеле с червен пипер и олио. Най-съкровеният ми детски спомен е молитвата,
която моите родители казваха, когато седнехме на масата. Баща ми, като най-възрастен, разчупваше питката на две над храната на трапезата. Първото парче винаги го наричахме на Господ, второто на къщата и след това се раздаваше на всеки по възраст и старшинство. Сега моят съпруг Христо казва молитвата Отче наш. От 18 години сме в Америка и винаги правя голямо коледно парти. Събираме много българи вкъщи и тъй като обичам да готвя и да пея, посрещам с богата и обилна трапеза гостите. Заради Ковида тази година традицията няма да се спази, тъй като сме дисциплинирани и интелигентни хора и спазваме правилата. До тази година всяка Коледа празнуваме и именния ден на мъжа ми Христо.
Правим Дядо Мраз по български, с униформа и обличаме някой от гостите с костюм
и започваме да пеем и да се веселим. Всяка година възрастни и деца пеем български песни – „Червените ботушки“, „Снежинки разстилайте“, който каквато помни от дете. От 2-3 години при нас има българско училище. В началото, като дойдохме в Щатите, нямаше. Освен новогодишните песни винаги играем и хора, а на гостите винаги подготвям подаръци – мил жест , който им оставя много хубав спомен.
Американците се интересуват от нашите традиции и обичаи. Всички много са изненадани, когато им кажа, че пуйката за Коледа я пълня с кисело зеле. Вече имам и клиенти от фризьорския салон, които следват моя пример и приготвят по моя начин традиционното за тях ястие. Германците например много обичат кисело зеле, някои от американците казват, че техните баби и дядовци на времето са приготвяли ястия с кисело зеле. Пуйката я пълня с кисело зеле, овкусявам с червен пипер, дафинов лист, черен пипер и една шепа ориз, за да се уплътни зелето и да поеме сока, и зашивам дупето с игла. Обичам да слагам и картофи отстрани около завитата с фолио пуйка, като преди това я намазвам с масло и червен пипер, слагам и малко бира за вкус и пека 4 часа на бавен огън на средна температура. На американците им е интересно, тъй като те правят по различен начин пуйката – в специален съд я слагат и я пържат в поне 4 литра олио. Те не обичат да отделят много време за готвене. В повечето случаи си поръчват приготвена пуйка, шунка от специални магазини, не се раздават като нас, българите, в кухнята. Сладките им са с готови теста и ги приготвят, за да доставят удоволствие най-вече на децата заради формичките. Докато ние приготвяме трапезата сами, с много труд. Аз обичам да правя фунийки и тулумби – това са моите български сладкиши за коледните празници, които ми стават много сполучливи. Американците винаги се учудват колко много време съм отделила, за да приготвя храната… за тях това е много работа, но за мен е удоволствие. Тъй като аз и Христо не можем да изядем цялата тази храна , раздавам на момичетата във фризьорския салон.
За Деня на благодарността също не можахме да я изядем цялата пуйка и им донесох заедно с туршия от карфиол с моркови, която много обичаме. На всички момичета от салона направих по един буркан, в който слагаш бял оцет с 3 лъжици сол и 3 лъжици захар, много лесна рецепта, още на другия ден можеш да я ядеш. Ние показваме нашите традиции и обичаи и американците са много щастливи и се възхищават на това, че сме много трудолюбиви.
Американците много вярват в чудесата и поддържат коледния дух.
Те вярват, че вирусът ще премине и всичко ще се оправи, защото са много силни хора. Аз не съм чула досега някой американец да се оплаква, а съм от 18 години тука. Те никога не клюкарстват зад гърба на някого като нас, настроени са винаги положително дори и в най-лошия момент. Имам една клиентка – синът й почина, а тя продължава да си прави прически при мен и казва, че той е на по-добро място и живее по-добре отпреди. Не обичат тъгата и да я предават на другите хора. Това е вълшебно – да си такъв по характер, по душа.
Една случка наскоро много ме трогна. Отивам при моята съседка, за да й занеса сладки, а тя ми показва елхата си – закачила мускалчето с българска роза и една българска кукличка с традиционната ни носия, които й подарих,след като се прибрах от България. Беше си запазила сувенири от родителите и приятелите и ги беше окачила на елхата. Елха с украса от спомени. Това е традиция при тях да си подаряват новогодишни подаръци за елхата“, разказа Люси Съботинова, която е предала артистичните си гени и кулинарни умения на своите дъщери и внуци.
Голямата й дъщеря д-р Цветомира Съботинова, гл. асистент по пиано в катедра „Музика“ във Факултета по изкуства в ЮЗУ, не пропуска нито ден без да сготви. Прави го вечер, след като се прибере от работа и винаги готви по 3 ястия – първо, второ, трето. За Бъдни вечер започва приготовленията за трапезата още от 23 декември. „Тогава правя баницата с праз, баница с тиква и орехи, и баклава. На 24 декември започвам от сутринта първо със зелевите сарми, които се пекат в глинен съд. Правя и пълнени червени чушки. Бобът също е червен и го пека на фурна. Варя ошаф с изсушени плодове – сини сливи, ябълки и стафиди. Най- накрая е содената питка с парата, която приготвям непосредствено преди да седнем на масата. Всичките рецепти са от баба ми Адриана, която беше известна шивачка навремето и с много приятелки. От нея знам да правя зелник или така наречената трупана баница. Тя месеше тесто, от което правеше кори. След това в една тава започва да реди: ред зеле, кора, свински пръжки и така докато я напълни, след което я изпичаше на фурната на дърва. На Коледа приготвям обикновено капама с различни меса – свинско, пилешко, телешко, суджуци, сланинка, и шепа ориз между тях. Подправките са дафинов лист, черен и червен пипер, не прекалявам с тях. Капамата се яде вечерта, като я поднасям със салата. За Коледа правя торта гараш, на която слагам много орехи и начукан студен карамел. Това е малко импровизиран вариант, но аз никога не готвя по книга, всичко е „на око“. За коледните курабийки, които са с формички, захар и цветни пръчици, ми помага моята дъщеря Люси. Аз съм привърженик на домашния уют. Само един път сме празнували Коледа на ресторант – при едно от идванията на майка и татко от Америка. Украсата и коледните лампички поставяме винаги на 1 декември, а сега дори по-рано, защото искаме по-бързо да изпратим тази година. Месец преди това обикаляме магазините и избираме подаръци за близки и приятели, които опаковаме. Подаръците оставяме под елхата и ги отваряме още на 24 декември, нямаме търпение да чакаме другия ден. Винаги посрещаме много гости вкъщи, които са като нас – музиканти, и много пеем и свирим. Сега сме подготвили изненада на моя баща Христо, който има две авторски парчета. Музиката и текстът са негови, а ние с китариста Станислав Кайчев правим аранжимента и ще ги запишем. На Коледа децата Люси и Митко ще ги изсвирят и изпеят, това ще бъде подаръкът за именния ден на татко”, сподели Цветомира Съботинова.
Миналата година нейната дъщеря Люси Сивикова достигна до полуфинала на топшоуто „България търси таланти“, 11- годишната певица се е представила блестящо и на тазгодишното издание.
По-малката дъщеря Адриана Съботинова също е наследила творческа искра от артистичните си родители,
а усета към красивото пренесла в бизнеса, занимава се с организиране на радостни събития. На Бъдни вечер приготвя традиционните 7 ястия, като винаги се ръководи от бабините рецепти. Тя обаче има голям помощник в кухнята и това е 10-годишната й дъщеря Катрин. „Готвим лозови сарми с ориз, задължително боб, две баници – с тиква и праз, отделно печена тиква, плодове, салатки, ядки. В содената питка освен паричката, слагаме и късметчета с пожелания, увити във фолио. За коледната трапеза правя капама и курабийки, които са в различни формички. Тук се включват и двете деца – Катрин и Кристиян. Дъщерята много обича да готви, гледа рецепти и видеа в интернет и се справя прекрасно за нейната възраст”, споделя Адриана Съботинова. Предстоящите празници ще посрещне със семейството на сестра си Цвети, като още от сега си представя как всички ще бъдат облечени с коледни дрехи в червено, а децата ще търсят подаръците под елхата.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА
Цветомира Съботинова с дъщеря си Люси до елхата Люси с дъщеря си Цвети и внучката Люси
Цялата фамилия
Люси изумява американците с българските гозби