РЕШЕНИЕ НА ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ! Наказаха с преместване от септември в друго училище осмокласника от Професионалната гимназия, ударил учител заради забележка за неприличен външен вид

Санкцията преместване в друго училище е наложена на осмокласника от Благоевградската професионална гимназия, който си позволи да удари учител. Припомняме, че грозната сцена, граничеща с агресия от страна на ученик, се разигра на 30.05. Тогава осмокласникът пристига на училище в неприличен външен вид – по къси панталонки и джапанки. Той бе спрян на вратата от дежурните учители и не бе допуснат в сградата, а по-късно се стига и до намесата на директора Антон Драгоев. И вместо да се приведе в приличен външен вид, каквито изисквания са валидни за всяко училище, младежът започна да провокира педагогическите специалисти с обиди и невербална агресия. „За капак“ поиска да влезе за последния час по физическо възпитание, но не бе допуснат, именно тогава той ударя учителя по физическо, като директорът не уточни дали ударът е бил в корема или в гърдите, но подчерта, че съществен акцент е психическата травма, нанесена на педагогическия специалист.

След случилото се бяха извикани органите на реда. С цел изясняване на фактите, обстоятелствата, възрастовите и личностни особености на ученика, от училището информираха Детска педагогическа стая, отдел „ Закрила на детето“, социалните, общината, РУО – всички институции, имащи отношение към обучението, възпитанието и социализацията на подрастващите.

Със заповед на директора на БПГ Антон Драгоев се провеждат извънредни часове на класа с цел превенция и ограничаване на негативните поведенчески прояви. С друга заповед на осмокласника се предоставя планирана подкрепа за личностно развитие съгласно наредбата за приобщаващото образование. След цялата процедура е свикан педагогическият съвет на БПГ.

„Ученикът ще бъде преместен в друго училище. Решението бе взето с пълно единодушие, като нямаше колеги, които да са против или въздържали се“, съобщи директорът на БПГ Драгоев. Той подчерта, че заради предишни провинения – не само натрупан голям брой отсъствия, но и лоша дисциплина, въпросният ученик е бил санкциониран със „забележка“ и „предупреждение за преместване“.

Според нормативната уредба наказания не могат да бъдат налагани до 30 дни преди приключването на учебната година, затова ученикът ще учи на друго място от следващата учебна 2024/25 г.

И тъй като при прояви на агресия и инциденти в центъра на общественото внимание винаги е училището, учителите и образователната система, репортер на „Струма“ направи собствено проучване за семейната среда, която е определяща за поведението и възпитанието на подрастващите. Част от информацията е от чувствителен характер и не може да бъде обявена публично. Шокиращо в случая е, че след като бил изведен от двора на гимназията и посъветван да се облече прилично, ученикът извикал баща си. Така, водейки „подкрепление“, той се опитал да влезе в часа по физическо. Бащата станал свидетел на случилото се, но през цялото време останал напълно безучастен и по абсолютно никакъв начин не реагирал, виждайки, че синът му удря учителя.

След случката майката на осмокласника била в училището, за да подпише уведомлението, че е информирана за предстоящия педагогически съвет и ще присъства.

Факт е обаче, че нито майката, нито бащата или бабата на осмокласника са присъствали на педагогическия съвет. Младежът пък отказал да му бъде оказвана психологическа помощ и подкрепа за личностно развитие. Той посетил педагогическия съветник, която е психолог по образование, колкото да разкаже своята гледна точка и да даде обяснения, и повече не пожелал да ходи.

„Мисля, че санкциите щяха да имат значително по-голяма тежест, ако ученикът знаеше, че няма да учи в училището от утре, а не от догодина“, коментира директорът на БПГ А. Драгоев. Той сподели, че в началото като че ли осмокласникът осъзнал своите действия и поведение, но след това не изпитвал вина.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА  

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *