РЗИ – Благоевград наблюдава 25 души, пристигнали от рискови дестинации, и още 20 с усложнения

Югозападният университет в Благоевград е единствената институция в региона, пренебрегнала препоръката на българското здравно министерство да затвори врати заради вълната от грип и появилите се вчера 4 случая на коронавирус в страната, и утре областният управител Бисер Михайлов ще търси среща с ректора Борислав Юруков да решат дали временно вузът не трябва да прекъсне занятия, или да се прибегне към по-рестриктивни действия.

Това съобщи днес губернаторът на извънреден брифинг, проведен след спешно заседание на Областния щаб за защита от коронавирус. Без да го казва в прав текст, рестриктивните мерки могат да бъдат единствено запечатване на университета.

До второ нареждане в Благоевградска област влиза абсолютна забрана за провеждане на културни мероприятия на закрито – представления на театъра, операта и кинопрожекции, спортни състезания в закрита зала /при невъзможност да бъдат отложени мачовете трябва да се играят пред празни трибуни/, както и масови мероприятия с участието на деца, като занимания в извънкласни дейности, репетиции и др.

Понеже планираният за утре протест в Благоевград срещу мръсния въздух е на открито, той попада в списъка на мероприятията, за които е препоръчително да не се провеждат. Тъй като в Благоевградска област до днес нямаше констатирана положителна проба за коронавирус, за детските градини също няма забрана за посещение, но има препоръка към родителите да оставят хлапетата у дома, ако има кой да ги гледа. В градините обаче трябва да се прави постоянна дезинфекция.

Всеки ден в РЗИ се получават от летище София данни за лица, пристигнали от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, които пътуват към домовете си в Благоевградска област, съобщи и шефът на РЗИ -Благоевград д-р Калоян Калоянов, който също бе на брифинга. Миналата седмица в инспекцията са постъпили данни за 25 души, пътуващи към домовете си в Благоевград, Симитли, Гоце Делчев, Сандански и Петрич. При идване на сведенията от София процедурата е РЗИ да уведоми съответните кметски администрации и да им изпрати данните от анкетната карта на лицата, включващи номер на телефон, адрес, откъде пристига човекът и кой е личният му лекар. Така още с пристигането в дома си пътуващият и личният лекар правят контакт по телефона и първият получава препоръка да остане 14 дни в дома си. Ако междувременно той получи симптомите, характерни за коронавируса – температура, задух и кашлица, прибират го незабавно в някое от най-близките инфекциозни отделения.

Транспортът се извършва от някой от 19-те екипа на Спешен център в област Благоевград, които са оборудвани с маски и защитни облекла и имат готовност да превозват лицата със симптоми или зараза до болниците.

Извън тези 25 случая на пристигнали от рискови дестинации, РЗИ наблюдава още 20 души от Благоевградска област, главно с усложнения след вирусни респираторни заболявания, и ежедневно праща в София проби за изследване срещу Covid-19.

В региона има достатъчно болнични легла при евентуално констатиране на заболели от коронавирус, успокои Бисер Михайлов. В 3 от болниците има инфекциозни отделения с общо 45 легла, но и останалите здравни заведения са изразили готовност да обособят при нужда такива отделения – разложката МБАЛ е обещала 20 легла, дори Специализираната болница по онкологични заболявания в Благоевград е в готовност да освободи цяло отделение за прием на болни с коронавирус.

Новост е и че до миналата седмица дежурства на телефоните са давали само служители от РЗИ -Благоевград, от утре в тяхна помощ ще се включат и лекари от Югозападната болница в Сандански.

Според областния кризисен щаб в момента в Благоевград има достатъчно предпазни облекла за работещите в болниците и Гранична полиция, но междувременно още тази седмица по сключен договор с Турция в страната ни ще бъдат доставени нови такива, а и имало няколко български предприятия, които вчера са започнали спешно да шият защитни костюми и маски по извънредна правителствена поръчка.

Ограничаването на грипа и коронавируса е и въпрос на лично съзнание – подобряване на хигиената, включващо поне 20 пъти миене на ръцете на ден, използване на антисептични гелове и дезинфектанти са основните средства, които могат да помогнат в създадената ситуация, коментира губернаторът. Той повтори и молбата на правителството към населението да не се презапасяват с храни от първа необходимост, тъй като към момента дори и ако се спрат всякакви външни доставки, големите хранителни вериги са гарантирали, че могат да изхранят България в продължение на 1 месец.

От щаба не изключват възможността грипната ваканция за учениците, която е до тази сряда, да бъде продължена, но това ще зависи от данните за заболеваемостта в понеделник и вторник. Надеждите на институциите са шофьорите в градския транспорт също да проявят високо съзнание и да започнат на 1-2 курса да дезинфектират колите, а родителите да спрат да пускат децата си по дискотеките, защото наблюденията показват, че откакто учениците са в грипна ваканция, развлекателните заведения се пукат по шевовете от тийнейджъри.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *