Римски боеве и огнени ритуали подгряват Празника на черешата в Кюстендил

 Хисърлъка ще стане арена на римски боеве, лечебни обреди и огнени ритуали за Празника на черешата, който община Кюстендил и Институтът по земеделие организират.

Официалното откриване е предвидено за 22 юни от 11:00 часа на площад „Велбъжд“, който ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости на празника.

По традиция ще се представят перспективни сортове череши за страната и района, последвано от конкурс за най-едра череша, атрактивно вешало, оригинално пано и красив черешов щанд с награден фонд шест хиляди лева.

Програмата за деня включва фолклорен празник „Черешчица род родила” от 12:00 часа и обявяване на резултатите от конкурса. Община Кюстендил подготвя информационен тур, обхващащ всички културно-исторически обекти в града. На площад „Велбъжд“ с хитовите изпълнения ще забият четирите талантливи момичета от 4Magic и „Диана Експрес”.

Програмата продължава на 23 юни (неделя) от 10:00 часа с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт работилница за деца. От 10:30 часа ще се състои кулинарната надпревара „Череши в кухнята“ и демонстрации на майстори готвачи с водещ Драгомир Драганов, а от 12:00 часа стартират състезателни игри с череши и обявяване на резултатите от надпреварата.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *