Родители на третокласник в Трето ОУ отказват да сложат маска на детето си, искат извънредна сесия на ОбС да ги подкрепи

Да се свика извънредна сесия на Общинския съвет в Благоевград, която да вземе отношение по изискването децата да ходят с маски на училище, настояха вчера сем. Зорница и Росен Туповичарски, които имат третокласник в Трето основно училище „Димитър Талев“. Искането им е оформено като уведомление до председателя на ОбС Андон Тодоров с копие до шефа на инспектората Ивайло Златанов и директора на училището Михаил Спасов.

Михаил Спасов

„Не съм съгласен детето ми да посещава училище с маска или шлем или каквото и да било средство, препятстващо свободното дишане. Не съм съгласен то да бъде дезинфекцирано с каквито и да било средства. Не съм съгласен то да бъде ваксинирано, имунизирано или подложено на каквато и да е медицинска интервенция на територията на учебното заведение без мое знание и изрично писмено съгласие“, пише в уведомлението благоевградското семейство.

Следват разсъждения на тема доколко полезни и вредни са маските.

„Моля да имате предвид, че и към настоящия момент липсват официални данни, както медицинско или клинично потвърждение на твърденията на държавния главен инспектор и на специалистите от НОЩ за безспорната необходимост от носенето на предпазни маски. Клиничните изследвания сочат, че е безпредметно използването на маски от здрави хора, което води до развитие на бактериални инфекции, безплодие и дори рак. У нас в прогимназиялния курс на обучение се изучава, че при процеса на дишането вдишваме кислород, а издишваме вглероден двуокис, който е вреден за клетките на организма. Поставянето на маска, покриваща носа и устатата, възпрепятства процеса на дишането, като насища организма с вредния въглероден двуокис, който сме издишали, което всъщност бавно ни самоубива, а съгласно чл. 121, ал. 1 от Наказателния кодекс подпомагането или склоняването към самоубийство е инкриминирано деяние.

Освен вредните процеси от издишания въглероден двуокис , в маските се създават най-благоприятни условия – топла и влажна среда, способстваща бързото и безпрепятствено развитие на вирусите и бактериите, което е още едно доказателство, че те са по-скоро вредни, особено за детските бели дробове, които са в процес на развитие“, разясняват Туповичарски.

Те дори са предложили текста на решението, което трябва да приемат благоевградските общински съветници на извънредната сесия. Според него носенето на маски в благоевградските училища ще става единствено и само по желание и преценка на родителя/настойника. Туповичарски настояват още незабавно да бъдат премахнати т.нар. „изолационни кабини“, където са монтирани, защото те били в противоречие с чл. 29 от Конституцията на България /“Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно и унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация“/, както и с Конвенцията за правата на детето и Хартата за правата на човека.

Малко извън темата, вносителите на предложението за извънредна сесия са поискали ОбС да забрани в общинските учебни заведения да бъдат допускани всякакви неправителствени организации, защото съгласно чл. 2, ал. 2 от Закона за училищното и предучилищното образование участници в образователния процес са децата, учениците, учителите, директорите, другите педагогически специалисти и родителите, но не и НПО-тата.

Вчера по телефона Зорница Туповичарска обясни, че нейна позната й изпратила текста на уведомлението, но тя била съгласна с всяка дума в него. Майката призна, че не е мислила какво ще прави, когато утре прати детето си без маска на училище, но училищните власти го върнат заради приетите със закон на МОН правила да се влиза в сградата само с предпазна маска или шлем.

„В училището има 600 деца, това, че родителите на едно от тях не желаят то да ходи с маска, не означава, че трябва да жертваме здравето на останалите 559“, коментира Ивайло Златанов, който до снощи още не бе получил уведомлението на Туповичарски. Годината ще е особена, трябва да се въоръжим с търпение и да помним, че идеята е не да се травмират ученици, а да опазим живота както на децата, така и на техните близки. Като дойдат такива писма на служебната ни поща, аз пращам експерта, отговарящ за района, да говори с хората. И има резултат. Вчера в Сандански имахме такъв случай – от 150 недоволни родители накрая 148 се съгласиха с доводите ни за необходимостта от маски”, каза шефът на инспектората.

ОбС председателят А. Тодоров пък препрати уведомлението на Туповичарски за сведение на кмета на Благоевград Румен Томов, който е председател на Общинския кризисен щаб, съставен главно от служители на общината, без нито един представител на Общинския съвет в него.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Маркиз дьо Карабас

    Туповичарските да си тупат вичарските дома, като не им харесват обществените порядки. Ай сиктир!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *