Родители скочиха срещу металните фигури на площада в Перник, опасни са за децата

Жалба е подадена в общината срещу металните фигури на центъра на Перник. Родители настояват те да бъдат премахнати. Според потърпевшите децата се нараняват, докато играят на фигурите.

В отговор един от авторите им – Боян Александров – изкуствовед, художник-скулптор и гражданин на Перник, твърди, че по покана на ЦПЛР-ОДК е взел участие в облагородяване на бетонните конструкции на площада. По думите му те от години са били необитаеми и дори стимулиращи към неетични дейности.

„В резултат на общите усилия на екип от колеги и съмишленици те придобиха нов вид, естетическа стойност и нематериална значимост благодарение на представения фотоархив. Те въздействат положително на гражданите благодарение на вложените в тях различни компоненти, които смислово се допълват и са адекватни на съвремието ни. Колоритното активиране на техните отворени пространства бе активирано с адекватни за града цветове, а историческите снимки на града са неговата душа“, каза Александров.

Според него металните фигури са една препратка към историята на града с нейното металообработване, те облагородяват градската среда чрез методите на визуалните изкуства. „Винкелмен едно” и „Винкелмен две” са своеобразни символи на града. Такива са и трите големи метални куба, които трябва да бъдат върнати на площада.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *