Росен Желязков: Първият конвой от български камиони тръгна от Нова Гориция

На извънреден брифинг в неделя министърът на транспорта Росен Желязков даде последна информация за българските камиони, които са на границата между Словения и Италия.

„В момента първият конвой тръгна от Нова Гориция. Обстановката се мени много динамично, защото става въпрос за трансевропейски коридор, който преминава през няколко държави от Италия към България. Надяваме се да няма административни проблеми. Очакваме въпросът да се реши”, посочи Желязков.

„Очакваме да се реши и въпросът с камионите, които са дръпнати във вътрешността на Италия. Те се намират в Дипиаде, край Венеция. Консулът ни в Милано е в контакт с шофьорите. Аз също говорих с тях. Добрата новина е, че сръбското правителство взе решение преди няколко часа да се обезпечи транзитният трафик на камионите ни. Имаме уверение, че до часове те ще поемат към нашата държава. Обмених информация и с вицепремиера на Сърбия. Тези транзитни коридори ще продължат да съществуват”, каза транспортният министър.

„Искам да дам телефонен номер за денонощен контакт с бедствения ситуационен център към МВнР. Колегите осъществяват изключително добра комуникация с посланиците на държавите. Премиерът също е в готовност да разговаря със своите колеги. Телефонът е 9482404. Всеки може да се свърже за допълнителна информация”, добави Желязков.

„Ако има необходимост от консула в Словения се осигуряват храни и напитки. По същия начин ще процедираме и през следващите дни. Нямаме затруднения по другите ГККП. До тази ситуация се стигна, защото всяка държава в Европа налага национални мерки, за да се предпази. Гарантирам, че всеки неин шофьор ще си дойде в България”, посочи ресорният министър, цитиран от Нова тв.

„Имаме две групи от около 20 и няколко камиона и още една с десетина. За здравето на шофьорите следи РЗИ. Те задължително ще бъдат под карантина”, обобщи Желязков.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *