Русия и Гърция обсъдиха „Турски поток“ и сътрудничеството в газовата сфера

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко проведе във външното министерство и в кабинета на гръцкия министър-председател разговори за сътрудничество в газовата сфера. „Обсъждат се различни варианти за удължаване на „Турски поток“.

Всички възможности, както се казва, са сложени на масата. Но всички те трябва да бъдат търговски обосновани и привлекателни,“ заяви Грушко на брифинг за резултатите от преговорите.

Той отбеляза, че „гръцко-руското сътрудничество в газовата сфера не се ограничава само с перспективата за продължаване-непродължаване през територията на Гърция на „Турския поток“ или негови части“, пише РИА. По думите му, „в полезрението“ на руските компании има проекти за продължаване на газификацията на гръцките острови, включително чрез използване на малотонажни кораби.

Грушко също припомни, че в момента делът на руския газ в газовия баланс на Гърция надхвърля 60%. Сега дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport реализира проекта „Турски поток”, който предполага изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет от по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставка на газ за турските потребители, а втората – за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа.

В четвъртък председателят на борда на директорите на „Газпром“ Алексей Милър потвърди плановете си за завършване на изграждането на газопровод в Сърбия, през който ще се транспортира газът от „Турски поток“, до края на 2019 година.

Газопроводът, чието строителството ще започне в близко бъдеще, ще премине от сръбско-българската до сръбско-унгарската граница, дължината му ще бъде 403 километра, каза той. Президентът на Русия Владимир Путин, след руско-сръбските преговори в четвъртък заяви, че Русия е готова да вложи 1,4 млрд. долара в продължаването на „Турски поток“ в европейските страни през Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич, на свой ред заяви, че Москва и Белград съвместно ще финансират продължаването на газопровода „Турски поток“ през Сърбия. Той обърна внимание и на двойните стандарти за доставка на руски газ през Западна Европа и балканските страни.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *