Ръст на употребата в Европа и САЩ: Стевията расте добре и при засушаването на климата

Ръст на употребата в Европа и САЩ на растението, което се оказва успешен заместител на бялата захар. Стевията набира все по-голяма популярност и у нас. Но все още не се отглежда масово, въпреки че е култивиран дори и български сорт. Тя расте успешно и при засушаването през последните години.

Стевията идва от Южна Америка и по-конкретно – Парагвай. Италиански експерт е забелязал в края на 19 век, че местните индианци нямат болни зъби и диабет. Оказало се, че за да подслаждат живота си дъвчат листа и използват цветове от едно зелено растение – и това стевията, която се оказва много по-сладка от традиционната захар.

„200 пъти по-сладка от захарта в сухия лист и до 500 по-сладка от захарта, когато се извлекат съставките от нея“, разкрива пред Нова Роман Рачков, който е агроном, специалист по тропично и субтропично земеделие.

Но в същото време стевията почти няма калории. Затова е особено предпочитана е от диабетиците или от хора на хранителен режим.
Според нутрициониста Милена Стоянова тя е универсален продукт – може да се използва за храни, напитки, чайове. Тя е и антиоксидант. Предпазва от външното влияние на околната среда. 

За ползите от стевия говорят вече и ендокринолозите.

„Това е натурална алтернатива на другите химични подсладители, като аспартам. Тя не повишава драстично, че и минимално кръвната захар. Това може да се използва в диабетологията при пациенти с диабет и затлъстяване“, посочи д-р Ивайло Цветанов.

Стевия у нас се внася на таблетки, прахчета, капки, но се отглежда само в рамките на научно-изследователските институти. От 2018 година ние имаме и първия, регистриран български сорт стевия – сорт Стела. 

Регистрацията е в опитното поле и института край Шумен. Оказва се, че като земеделска култура стевията не е капризна. А самото производство изисква много по-малко ресурси, отколкото класическата захар.

И въпреки тези факти – политика за отглеждане на стевия у нас все още няма, въпреки световния хит, в който се превърна. 



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *