Топ теми

САМО В STRUMA.BG! Пострадали в пожара в ортопедия: Много беше страшно

Пожар в отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ – Благоевград вдигна на крак дежурния медицински екип, огнеборци и охранители. Огненият инцидент стана вчера около 4 ч. сутринта в стая №3, в която бил настанен 72-годишен мъж, претърпял ампутация на крака. Първи реагирали дежурната медицинска сестра и санитарката, които се обадили на телефон 112. След получаване на сигнала около 04:23 ч. на място са изпратени два екипа на пожарната и два екипа на СОД – Благоевград. Предприети са незабавни действия за евакуиране на пациентите, които са преместени в хирургично отделение, което се намира един етаж под ортопедията. Пострадали са 9 човека, като от тях 4-ма са с изгаряния и обгазявания, а 5-има са обгазени. Всички пациенти са в пенсионна възраст. „Най-сериозно е пострадал 67-годишен мъж, който е с обгаряния по лицето и горните дихателни пътища, той е транспортиран по спешност в Клиниката по изгаряния на „Пирогов” без реална опасност за живота на този етап”, заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров.

Той добави, че благодарение на своевременната реакция на пожарникари и охранители, както и на дежурните медицински екипи от двете отделения – ортопедично и хирургично, няма по-тежко пострадали пациенти. В евакуацията на пациентите се е включил и началникът на ортопедично отделение д-р Николай Пиринчиев, който пристигнал на място.

Репортер на „Струма“ вчера разговаря с някои от леко пострадалите пациенти. Повечето от тях са оперирани и са били изнесени на ръце.

„Имаше пушек и започна да се задимява в коридора.  Медицинските сестри, санитари и лекари ни спасиха”, заяви Екатерина Тохова от с. Долна Градешница, която е с операция на крака.

„Много беше страшно. Аз бях сама в стая и се изплаших. Смениха ми ставата на крака и още не мога да се движа добре. Пожарникарите ми помогнаха. Сложиха ми маска и ме преместиха в друга стая, а след това ме свалиха тук в хирургично отделение“, разказа 70-годишната Антонина от Благоевград и изразява голямата си благодарност към огнеборците и медиците. Последна била изведена от горящото отделение  84- годишната Йорданка от Благоевград.

„Не се изплаших, че мога да умра. Бях сама в стаята, когато през нощта се отвори вратата. Един мъж светна с фенерче и проверяваше колко е задимено. Видях, че в коридора имаше пушек и миришеше на изгорял бакелит.  При мен нямаше толкова дим и казах на пожарникарите да извеждат другите болни. Аз съм със счупен крак и още не съм оперирана. Последна ме изнесоха. Дадох път на младите”, влага доза хумор след премеждието 84-годишната жена.

„Нашите служители – медицински сестри, санитари и лекари, са добре инструктирани как да реагират при такава ситуация и благодарение на адекватната им реакция успяхме да опазим живота на пациентите“, каза главната сестра на МБАЛ – Благоевград Соня Влахова, която вчера лично обгрижваше пострадалите при инцидента болни. Пожарът е причинен от незагасена цигара. Това е най-вероятната причина, съобщиха от полицията. Това със сигурност ще стане ясно при разследването.  Предположенията са, че е пушил 72- годишният пациент с ампутирания крак, който миналата седмица е хоспитализиран в ортопедичното отделение с травма на крака и гангрена, което наложило хирургична интервенция. Емил Х. е от Враца, но живеел като клошар и последно обитавал района на Банско, откъдето бил докаран с линейка в благоевградската болница. Той също е с обгаряния и обгазяване при пожара, но е в стабилно състояние. Сградата на болницата е застрахована, заяви болничният директор д-р Димитров. Веднага след потушаване на пожара в отделението по ортопедия вчера пристигнаха представители на застрахователната агенция да заснемат и опишат материалните щети, които тепърва ще се изчисляват. Най-сериозните поражения са в стая №3, в която всичко е изгоряло, но целият коридор и стаите са наплъстени с дим.  Предстои да бъде извършен извънреден ремонт в отделението.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Маке

    Тая болница да я прехвърлят към Социални грижи. Там лекуват само неосигурени, пенсионери и хора от малцинствата. В краен случай и някой, който не знае, че в съседната частна болница също лекуват по Здравна каса.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *